RTB reagovao zbog povećanog zagađenja

Poslovodstvo Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor potvrdilo je danas da je na mernom mestu u centru grada zabeležena povećana koncentracija sumpor-dioksida, nakon čega je redukovana proizvodnja u topionici bakra.

RTB Topinička kapija

Zbog nepovoljnog vazdušnog pritiska, juče popodne došlo je do povećanja koncentracije sumpor-dioksida na jednom od četiri merna mesta. U skladu sa Akcionim planom Vlade Srbije o smanjenju emisije topioničkih gasova u atmosferu, istog trenutka je zaustavljena proizvodnja u topionici bakra„, rekla je novinarima portparol RTB Gorica Tončev Vasilić.

U centru Bora i danas je u vazduhu bilo dima ali nije poznato da li se radi o sumpor-dioksidu.

Juče je prvi put za javnost reagovalo Odeljenje za vanredne situacije pri MUP-u Srbije, koje je građane obavestilo o povećanoj aerozagađenosti.

Merna stanica Gradski park Bor
Merna stanica u gradskom parku

U 16.33 u gradskom parku izmereno je 2.121 mikrogram sumpor-dioksida u vazduhu. Naša obaveza je da u takvim situacijama pratimo situaciju i upozorimo javnost o stepenu zagađenja„, rekao je Beti šef tog odeljenja Stanimir Živanović.

Prema njegovim rečima, kontrolu zagađenja obavljaju inspektori Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Šef monitoring tima borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju Svetozar Ćosić rekao je Beti da u nisko zagađenje spada 265 mikrograma tog gasa po metru kubnom, a da je granica veoma visokog zgađenja 1.063 mikrograma.

Načelnik Policijske uprave u Boru Boško Radičević objasnio je da policija reaguje podnošenjem krivičnih prjava protiv zagađivača tek ukoliko izveštaji inspekcije prikažu povećanu aerozagađenost.

Mi postupamo tek ukoliko iz izveštaja inspektora utvrdimo da postoje elementi za podnošenje krivične prijave protiv odgovornoih lica u RTB. U proteklih nekoliko godina, podneto je desetak prijava„, rekao je Radičević.

U RTB-u napominju da je uzrok zagađenja zastarela tehnologija i nepovoljne vremenske prilike.

Nova, savremena topionica koja je u izgradnji, biće garancija da se ovakve pojave više ne dešavaju„, rekla je Tončev Vasilić.

Ni poslednjih nekoliko godina Borani nisu bili pošteđeni od zagađenja sumpor-dioksidom, pa je tako rekord zabeležen novembra 2008. godine, kada je koncentracija u naselju Brezonik u jednom momentu iznosila čak 12.500 mikrograma po metru kubnom.

U septembru 2006. godine, u jednom momentu, registrovano je 8.199 mikrograma sumpor-dioksida po metru kubnom, a tokom dana 6.812 mikrograma.

(Beta)