Rudari protiv smanjenja benificije

Rudari Srbije ne prihvataju predložene izmene u Zakonu o penzionom i invalidskom osiguranju, koje se odnose na starosnu granicu za odlazak u penziju.

Rudari Srbije ne prihvataju predložene izmene u Zakonu o penzionom i invalidskom osiguranju, koje se odnose na starosnu granicu za odlazak u penziju, rečeno je juče na sastanku predstavnika sindikata rudnika mrkog uglja „Resavica“ i Rudarsko-topioničarkog basena Bor, koji su zatražili hitan sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije.

„Neprihvatljive su i promene Zakona o PIO koje se tiču tzv. beneficiranog staža za rudare i sve ostale koji rade na takvim radnim mestima, a nikako ne treba povećavati ionako visoke kriterijume kada je kumulativni staž u pitanju“, navedeno je saopštenju dostavljenom Tanjugu posle sastanka predstavnika dvaju sindikata u Resavici.

Rudnik mrkog uglja Javnog preduzeća za podzemnu eksploata uglja „Resavica“ zapošljava 4.200, a Rudarsko-topioničarski basen Bor i Rudnik bakra Majdanpek 5.000 radnika.

U saopštenju, koje su potpisali predstavnici dvaju sindikata, se ističe da „rudari Srbije, treba da imaju specijalni status, kada su u pitanju uslovi rada i penzionisanje“.
Takođe se najavljuje da će u svim rudnicima u Srbiji 29. marta početi potpisivanje peticije „koja će poslužiti da se odbace zakonska rešenja koja su na štetu rudara“.

Sa sastanka je poručeno da će sindikati rudnika, „u slučaju da Vlada Srbije ne uvaži zahteve rudara, preduzeti sve mere sindikalne borbe, uz uključenje svih onih koji će biti pogođeni ovim promenama“.

(BLIC, TANJUG)