Rudari u Krivelju na mukama zbog obilne kiše

1
485

Snažno nevreme praćeno obilnim kišnim padavinama i grmljavinom zahvatilo je sinoć oko 21 sat Bor i napravilo velike probleme na površinskom kopu rudnika bakra “Veliki Krivelj”.

Foto: Bor030 arhiva / Igor Mitrović (www.bor030.net)

Rudarsko-topioiničarski basen (RTB) Bor saopštio je da rad na najnižim etažama kopa privremeno obustavljen zbog bezbednosti radnika i kako bi se zaštitila skupocena oprema i mehanizacija.

Bujični potoci munjevitom brzinom potopili elektromrežu, pa su rudarske mašine i pumpe u nekoliko navrata na kratko ostajale bez struje.

“Morali smo da redukujemo proizvodnju sa najnižih delova kopa i mehanizaciju preventivno preselimo na sigurno. Na gornjim etažama nismo prekidali rad, ali je stepen pripravnosti u celom rudniku bio na najvišem nivou cele noći. Vodosabirnik je, na sreću, prihvatio svu količinu vode, struju smo dobili, očistili rudničke puteve, pustili pumpe i stabilizovali rad u jutarnjim časovima. S obzirom na to koliko je kiše palo i to za kratko vreme, mislim da smo svi zajedno uspeli da je pobedimo i postaramo se da ne nanese veliku štetu”, kaže upravnik kriveljskog kopa Milan Delić.

Istorijske padavine izmerene na Crnom Vrhu

Meteorološka stanica na Crnom vrhu, iz sastava Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, izmerila je da je u poslednjih 12 sati u Boru je palo 132 i po litra kiše po kvadratnom metru, što je najviše u istoriji merenja.

Prethodni apsolutni maksimum za Bor i merenja na Crnom vrhu bio je 2014. godine, kada su padavine obuhvatile ceo Balkan i prouzrokovale poplave u Obrenovcu, a tada je na Crnom vrhu izmereno 100,7 litara kiše po kvadratnom metru.

(Bor030 / Kolektiv)

1 KOMENTAR

  1. sto se tice kisa, padavina i loseg vremena, nisu rudari ti koji su ugrozeni na kopu veliki krivelj.tvrdim da su elektricari najugrozeniji tada jer pokusavaju da saniraju el.mreze koje kise i bujca odnose i dovode do prekida u snabdevanju strujom.ti momci koji su non stop na otvoreno i po kisi, suncu, snegu, vetru a nemaju ni dana benificuje kao ostale kolege radnici u rudniku su najugrozeniji radnici na kopu veliki krivelj, zato treba da im odamo priznanje jer i na plus 40 stepeni rade na suncu i otvorenom, kao i na minus 20 kad je zima. bez njih bi svaka proizvodnja u ovom rudniku stala, tek toliko da se zna

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here