Rudarske aktivnosti ugrožavaju meštane borskog naselja Malazija?

Tridesetak porodica naselja „Malazija“ u selu Slatina kod Bora, upozorili su da se usled sve češćih podzemnih miniranja budućeg rudnika bakra „Čukaru Peki“ kineske firme Ziđin urušava zemljište, a da je pod zemljom sada i jedan zidani objekat.

Meštanin Dimitrije Đoševski kazao je za agenciju Beta da se svakodnevno osećaju potresi i da meštani ne spavaju mirno.

„Kada smo u subotu izašli u dvorište, nismo mogli da verujuemo svojim očima. Velika sazidana septička jama koju koristi više domaćinstava, jednostavno se urušila i nestala pod zemljom, a zemljište je uleglo u više okolnih imanja“, rekao je Đoševski.

On je dodao da je jama sazidana od čvrstog materijala i betonskih stubova pre 12 godina i da ne sumnja da se sada urušila od posledica miniranja.

Prema njegovim rečima, svakim danom se rupa sve više širi a meštani strahuju za objekte u kojima žive nekoliko decenija.

Meštani skreću pažnju da su od posledica miniranja naprsli zidovi na mnogim kućama i vikendicama, a na nekim mestima se od kuća odvojilo stepenište.

Navode i da svi objekti u tom naselju imaju građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Napominju da su potresi intenzivirani u poslednja tri meseca i događaju se dva do tri puta dnevno.

Za taj problem nadležna je rudarska inspekcija Ministarstva rudarstva i energetike, a danas je agenciji Beta rečeno da inspekciji nije stigla nijedna prijava iz Bora.

Meštani su danas kazali da će problem prijaviti rudarskoj inspekciji, ali su podsetili da je ministarka rudarstva Zorana Mihajlović obećala prilikom posete Boru početkom decembra da će zbog „velikih problema meštana u Bor postaviti rudarskog inspektora, ali do toga još uvek nije došlo“.

(Beta)