Rusi favoriti za kupovinu RTB-a

0
17
RTB BorNa ponovljenom tender za privatizaciju Rudarsko Topioničarskog Basena (RTB) "Bor", ponude su dostavile firma "SMR" i (nezvanično) austrijska kompanija "Briksleg". Kiparski "Ist Point" vlasnika Zorana Drakulića, potvrdio je medijima da je odustao od kupovine RTB-a.

Posle odustajanja Zorana Drakulića (kao razlog za odustajanje navode se pooštreni uslovi tendera), najizgledniji budući vlasnik borskog kombinata je ruski milijarder Oleg Deripaska koji je vlasnik firme "SMR". Ova kompanija je juče i održala konferenciju za novinare na kojoj je saopšteno da su u ponudi minimalni uslovi tendera ispunjeni (početna cena je 340 miliona dolara sa obaveznim investicijama od 180 miliona). Džefri Kraul, generalni direktor "SMR"-a odbacio je špekulacije novinara da je konačna odluka o kupivini RTB-a usledila posle sastanka Vojislava Koštunice i Olega Deripaske i ukazao da se od sat vremena, koliko je trajao taj sastanak, o Boru pričalo samo 5 minuta.

Firma SMR je učestvovala i prvi put na tenderu, ali ponuda nije ispunjavala ni minimalne uslove. Tender je tada proglašen neuspešnim jer prvoplasirana kompanija "Kuprom" nije dostavila bankarske garancije za sumu od 400 miliona dolara koliko je iznosio kupoprodajni ugovor sa Vladom Republike Srbije.

 
RTB Bor Bor030

Tendersku dokumentaciju otkupili su pored "Ist Pointa", "Brikslega" i "SMR", još i indijski "Vedante risorsis" i ruski "Solvej", ali do 31. oktobra kada je bio zadnji dan, svoje ponude nisu dostavile.

 
Agencija za privatiyaciju će se oglasiti sledeće nedelje kada će i zvanično biti saopšteno ko je dostavio ponude i koje potencijalni kupac borskog giganta. 

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here