Rusi, Kinezi i Kanađani žele RTB

5
59

Nekoliko kompanija iz Rusije, Kine i Kanade iskazalo je interesovanje za strateško partnerstvo sa Srbijom za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić danas je potvrdio je da Vlada Republike Srbije traži stateškog partnera za borski kombinat bakra i da je više velikih inostranih fimi zainteresovano.

“Mi ne krijemo da tražimo strateškog partnera za RTB Bor, mi smo kao vlada u proteklim godinama uradili mnogo kako bi tu kompaniju sačuvali, završili smo, izgradili topionicu i fabriku sumporne kiseline, zanovili deo opreme – preko 300 miliona dolara, unapredili efikasnost čitavog sistema sa jedne strane i sa druge strane rešili višedecenijske ekološke probleme”, rekao je Antić gostujući na TV „Pink“.

On je podsetio da je pitanje svih dugovanja RTB-a Bor rešeno i definisano da se u periodu od osam godina dugovanja izmire.

“Mi razgovaramo sa svima, imamo radnu grupu, stučnjake – nama treba partner koji će investirati više od pola milijarde dolara u razvoj rudarskog posla. Nije logično da država bude jedini investitor, treba nam novi kapital i novi partneri i napravićemo ozbiljnu utakmicu među svim tim kompanijama ko Srbiji bude ponudio najbolje uslove i najbolju viziju koja odgovara našim planovima”, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, postoji ozbiljno interesovanje kompanija iz rudarskog biznisa iz Rusije, Kine i Kanade.

(Bor030 / Tanjug / Pink)

5 KOMENTARA

 1. …Sta li je sa ovim Eskimima….?..Jos ih nema… Toliko brinemo…da im se nije nesto…ne daj Boze.. desilo na putu………Ili ih je mozda Deda Mraz kaznio zbog onog keca iz geografije….i zabranio im da se izlaze iz kuce i igraju se sa decom…..

 2. MA KAKVA MAKLJAŽA O BUDUĆNOSTI RTB BOR?

  Koja makljaža o budućnosti RTB Bor i to iz iste kuhinje? RTB Bor se privatizuje više od deset godina, a dok država upumpava godišnje više od sto miliona evra, a ta suma i još znane i neznane završavaju po nepoznatoj trajektoriji u nečije džepove i stanove, a još afere oko bakra i vode, zlata, zlatni mulj i pare sve u muljavini, neće se privatizacija obistiniti. To je našim političarima i njihovoj okolini „zlatna koka“. Još čorba da bude gušća, neki bliski čelniku RTB Bor su klečali i puzali pred kinezima, rusi polomiše noge jureći kupovinu kombinata bakra, pa čak nađoše i srpskog zeta kao interesent, mada nakon dana objavljivanja, on je to demantovao. Aktivnosti o privatizacije RTB Bor se ponavljaju jednom godišnje. Sadašnja manipulativna saopštenja zagovaranja ekstrem-maksimum će dostići marta meseca 2018. I sve što se događalo ove godine, bez promene, desiće se i sledeće. Sve dok Spaskovski vedri i oblači, a podržavan zdušno od vodećih ljudi niti će se prodati RTB Bor, niti ima hrabrosti neko da ga kupi. Ipak nađen je spasilac, narod Srbije. Ministra Antića izlagali da je izgrađena nova topionica, naime izgrađena je nova fleš peć, a ostali delovi topionice (konvertori, anodne peći, trafostanice elektro instalacije, vodovodna i kanalizaciona instalacija, skladišta i transportere, putevi su iz ranijih faza gradnje). Gradnja fleš peći za topljenje moguće je da košta kao nove topionice. To treba tužilaštvo , sudstvo i policija da istraže i pronađu ko je sve obavljao kriminalne i šmucing radnji na štetu preduzeća i naroda. Sve ovo treba i ministar da proveri, kako ne bi ga lagali sa investicionom gradnjom, profitima i rekordnom proizvodnje bakra, u suprotnom biće saučesnik. Dugovi su rešeni: otpisani devetsto miliona evra po UPPR, dugovanja EPS-u za utrošenu struju dsamdeset miliona evra, državi nije plaćena rudarska renta od četrdeset miliona evra, grčkom Mitilineosu duguje oko sedamdeset miliona evra, petsto milion evra krediti za metalurgiju i rudarstvo, ukupna dugovanja Vučić pominje da su 1,3 milijarde evra. Sve je rešeno?

 3. Gospoda pobednici osme sednice CKSKS .sve smernice inteligencije druga- Antonija ISAKovica,druga Vasilija Krestica i druga Dobrice Cosica su pogresno interpretirale zar ne? Umesto borbe protiv pljacke zapadnih neoliberala dobili smo dvostruku pljacku udruzenih neoliberala i domacih drugova direktora ondasnje tehnokratske birokratije medju komunistima . Umesto borbe za ocuvanje domacih resursa dobili smo borbu za ocuvanje licnih privilegija i bankovnih racuna .
  Ja sam jadan sam i nemocan u svemu ovome i bas mi je svejedno da li ce da me opljacka strani ili domaci hohstapler.
  Ja samo hocu da vratimo ovu drzavu narodu ,eh kad bi me neko shvatio .svakom narodu koji zivi ovde i da mu vratimo dostojanstvo.
  I ako je taj proces prelaska sa drustvene i drzavne svojine na licnu pri kraju ,neka se bar malo ubrza ,jer ovo kaubojsko indijansko stanje je iznurujuce za svaciju psihu ,i u opsenare sa televizije moze da veruje samo neko ko je mnogo glup ili pomalo sebican i zao.Jesu kaubojci pobedili ali prc lula mira duvan to smo od njih nasledili i ubija svake godine desetine hiljada belaca ipak nisu bili glupi ti njihovi vracevi.
  Tako cete i vi bizMismeni jednog dana imati vestacke slatkorecive robote i starlete jer ce vam se ogaditi oni realni zivi i imacete sve na svetu ali kad shvatite besmisao svega ovoga pozelecete da vas kao u filmu Zardoz ubija neki divljak jer vam je zivot bez smisla.Tog divljaka glumi Shon Conerry.
  Znamo gospodo razni oligarsi da je vam bitno zlato …ali nama nije ,nama je bitna sigurna buducnost future world , basic income , venus project ili slicno a ne ova jadna ogorcena i uzasna borba za prezivljavanje koju ste nam nametnuli.Jer revolucija je konstanta.Morate mnogo ovih nabildovanih seronja da unajmite.
  Zar mislite da mi koji smo odrastali gledajuci serije poput Zivot na Zemlji . Kosmos itd se stvarno lozimo na zlato i bakar…i novac?Milioni u banci?Ne bre Mosho lozimo se na pravdu i na dostignuca koja pripadaju svakom zivom bicu na Zemlji…pa i onim bicima koje razmnozavamo sa svrhom da budu hrana….planeta pripada i njima gospodo….
  Velika promena ili veliki kraj chika Mosho Crni Papo Patre..

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here