Ruski tajkun zainteresovan za RTB Bor

 Ruska kompanija "Sojuzmetalresurs" iz Grupe "Bazni element" (Bazel) Olega Deripaske namerava da učestvuje na tenderu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, u slučaju njegovog ponavljanja, objavila je u četvrtak ruska štampa.

"Učestvovaćemo i, u slučaju pobede, planiramo investicije u modernizaciju proizvodnih procesa RTB Bor, u ekološke i socijalne programe", rečeno je listu "Komersant" u pres-službi "Sojuzmetalresursa".

I dnevni list "Ros biznis konsalting dejli" (RBK Daily) dobio je u "Bazelu" potvrdu namere da učestvuje na mogućem novom tenderu za privatizaciju, kako se navodi, "najvećeg balkanskog proizvodjača bakra".

"Postoji interesovanje za Bor i, u slučaju objavljivanja novog tendera, Bazel će učestvovati", rečeno je u toj kompaniji novinaru RBK, koji je naveo i ekspertsko mišljenje da su "u sadašnjim političkim uslovima, šanse za pobedu ruske kompanije prilično velike".

Taj dnevnik preneo je najavu ministra ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mladjana Dinkića da će novi tender biti raspisan 31. avgusta, sa početnom cenom od 340 miliona dolara i investicionim planom od najmanje 180 miliona.

 "Komersant" podseća da je "Sojuzmetalresurs" učestvovao i na prošlogodišnjem tenderu za privatizaciju RTB Bor, kada je prva na listi bila rumunska kompanija "Kuprom" (Cuprom).

List prenosi da je sadašnja proizvodnja bakarnog koncentrata na nivou od približno 100.000 tona godišnje (uz kapacitet od 600.000 tona), a katodnog bakra do 120.000 tona, uz kapacitet od 160.000 tona.

"Komersant" prenosi i mišljenje finansijskog analitičara iz banke "Zenit" Igora Nuždina da godišnji prihod kompanije poput RTB Bor može da dostigne milijardu dolara, što objašnjava interes "Bazela", kao i izjavu Sergeja Generalova iz Investicione grupe "VIKA" da je za dostizanje punog kapaciteta RTB Bor i vrednosti od 600 miliona dolara, potrebno ulaganje od najmanje 200 miliona.
"Bazelu" bi to bila druga kompanija na teritoriji bivše Jugoslavije, pošto je u 2005. kupio 65,4 odsto akcija Aluminijumskog kombinata Podgorica, podsetio je ruski dnevnik.

(Tanjug)