RZS: Inflacija u oktobru 0,9 odsto, rast cena na godišnjem nivou 6,6 odsto

Inflacija u Srbiji je porasla u oktobru za 0,9 posto na mesečnom nivou, dok je na godišnjem nivou dostigla 6,6 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene su u oktobru porasle u odnosu na decembar 2020. godine za 6,4 odsto u proseku.

Prošlog meseca su, u poređenju sa septembrom, najviše poskupele cene transporta, za 1,8 odsto, odeće i obuće za 1,6 procenata, te hrane i bezalkoholnih pića za 1,3 odsto.

Rast cena na mesečnom nivou zabeležen je takođe u kategorijama: stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,9 odsto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za 0,6, restorani i hoteli i obrazovanje za po 0,5 procenata, alkoholna pića i duvan za 0,3, rekreacija i kultura za 0,2 i u grupama komunikacije i zdravstvo za po 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Prema tabelarnom prikazu rasta cena, objavljenom na veb sajtu RZS-a, u oktobru nam je hrana bila za 10,6 posto skuplja nego u istom mesecu prošle godine, pri čemu je meso poskupelo za 13 procenata, voće za 13,4, povrće za 22,6 odsto, dok su cene ulja i masti skočile za čak 23,6 procenata u proteklih 12 meseci.

(Tanjug)