Sajam etno hrane u Zlotu: Neponovljivi ukusi borskog kraja

U Zlotu kod Bora održan je treći Sajam etno hrane, ove godine realizovanog kroz projekat „Pripremanje tradicionalnih jela“ i uz sve mere predostrožnosti zbog aktuelne situacije sa virusom korona.

Domaći proizvodi pripremljeni po proverenim recepturama na način na koji se u ovom kraju pripremaju decenijama mogu da budu ona razvojna grana na koju turizam u Boru računa.

Uzme li se u obzir da je kuhinja ovog kraja zbog migracija stanovništva i brojnih kultura koje ga naseljavaju raznovrsna, a samim tim i karakteristična, proizvodi sa ovog terena mogli da budu robna marka ovog područja koja bi se plasirala širom Srbije i van granica naše zemlje.

Pripremanje tradicionalnih jela već treću godinu zaredom čini i zlotski Sajam etno hrane, a koji je ove godine deo istoimenog projekta udruženja “Primovara” iz Zlota i Turističke organizacije Bor.

Upravo je način pripreme tradicionalnih jela ovog kraja pobudio veliku zainteresovanost prisutnih koji su oduševljeno posmatrali kako se to radi, a pojedini i tražili sličnosti i razlike sa receptima koji su deo njihovog porodičnog nasleđa.

“To je jedinstvena prilika da posetioci probaju deo vlaških jela, da vide kako se pripremaju uz korišćenje prirodnog ogreva, glinenih posuda, drvene kašike“, kaže Biserka Janošević, Udruženje Vlaha „Primovara“ iz Zlota.

Kao i svaki sajam i ovaj je bio posvećen očuvanju tradicije, ali u odnosu u prethodne drugačiji po tome što su ga činile “domaće” snage, aktivisti i članovi “Primovare”, ali i “Šarbanovačkog kotlića”, Eko baštine, OFK Zlota, Udruženja “Village”, mesne zajednice…

“Vlaški kraj je poznat po gastronomiji, po vlaškim jelima koja pored toga što su ukusna, iziskuju i stare recepte koje mi negujemo i koji se prenose sa kolena na koleno, onako kako smo ih naučili od naših baka, od naših rođaka. Ona se pripremaju u glinenim posudama, služe se takođe u njima, zadržavajući ukuse svih sastojaka”, dodaje Biserka Janošević.

I ovogodišnje izdanje Sajma etno hrane bio je takmičarski. Tek da se zna, oni koji su probali pripremljena jela, insistirali su na tome da su svi pobednici. Prikazan deo etno nasleđa ovog kraja svakako svedoči o potencijalu koji etno gastronomija ima u perspektivi.

“Nastojaćemo da u narednom periodu sve aktivnosti usmerimo na organizovanje ovakvih ili sličnih manifestacija. Grad Bor i Turistička organizacija zauzeli su jedinstven stav da u narednom periodu turizam podignu na visok nivo. Trudićemo se da ponudu turističkih lokaliteta na području grada, kroz adekvatne projekte, u saradnji sa lokalnom samoupravom predstavimo na najbolji mogući način”, istakla je Bobana Gramić, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Bor.

Sajam ko sajam nije mogao da protekne i bez sitnica koje život znače i bude uspomene, pa su tako mnogi posetioci sa sajma poneli suvenire, koji svojom maštovitošću promovišu ovaj kraj Srbije i pronose priču o lepotama koje samo Bor i okolina imaju.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.