Sajam meda i vina 11. i 12. maja, nastupaju Cakana i Dženan Lončarević

Tradicionalni Međunarodni sajam meda i vina biće održan u subotu i nedelju, 11. i 12. maja na gradskom trgu u Negotinu.

Foto: Igor Mitrović (www.bor030.net)

Interesovanje za sajam je i ove godine veliko pa će se u gradu Stevana Mokranjca i Hajduk Veljka 14. put okupiti brojni učesnici iz zemlje i inostranstva.

Pod sloganom „Oni vide med i vinO“ svoje proizvode izložiće medari i vinari, ali i proizvođači suvenira, lekovitog bilja i prateće opreme za vinogradarstvo i pčelarstvo.

Sajam počinje u subotu 11. maja u 10 sati otvaranjem dvodnevne izložbe meda, vina i suvenira na gradskom trgu.

Svečano otvaranje manifestacije je kazakazano za 18 sati na centralnoj bini, uz učešće brojnih izvođača i Miše Ćirića, viteza vina beogradskog viteškog reda „Singidunum“.

Foto: Igor Mitrović (www.bor030.net)

Prvi sajamski dan od 19 časova obogatiće vinskom poezijom, gitarom, pesmama i kazivanjem o vinu poznati srpski enolog, profesor dr Slobodan Jović, a ljubitelji dobrog zvuka biće u prilici da od 19 sati i 30 minuta uživaju u interpretaciji starogradskog melosa negotinskog ansambla „KontrAkord“.

Subotnji program će zatvoriti koncert Dragice Radosavljević Cakane i Etno grupe „Šara“ čiji je početak planiran za 21 sat.

U nedelju 12. maja će od 10 sati u Muzičkom paviljonu biti održano predavanje „Zakonska regulativa pčelarstva u Evropskoj uniji i organsko pčelarenje“ na kome će govoriti Rumen Balinski, predsednik Pčelarskog saveza Plevena iz Bugarske.

Program će biti nastavljen od 13 sati na bini predstavljanjem izvornog narodnog stvaralaštva „Pozdrav iz Krajine“.

Profesor doktor Slobodan Jović održaće u 18 časova u Muzičkom paviljonu predavanje „Hrana i vino“ na kojem će posetiocima ukazati koja se vina uz koje gastronomske zalogaje slažu i zašto.

Foto: Igor Mitrović (www.bor030.net)

Nastup kvarteta „Ars Community“ umetničke škole „Stevan Mokranjac“, a potom i dvojca „Mr. Swagger i Cherryman“, odnosno Nenad Zlatanović i Mihajlo Dimitrijević najavljen je za 19 sati na centralnoj bini.

Na istom mestu će U 20 sati i 30 minuta stručni žiri u sastavu: docent dr Aleksandar Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, predsednik, diplomirani inženjer tehnologije Maja Popović i master inženjer tehnolog Nikolina Lisov, članice Кomisije proglasiti najbolja vina ovogodišnjeg Sajma u kategorijama belih, crvenih, roze i desertnih vina i uručiti sajamska priznanja i medalje.

Manifestaciju zatvara koncert poznatog pop i folk pevača Dženan Lončarević zakazan za 21 sat.

Organizatori sajma su Turistička organizacija opštine Negotin, Društvo pčelara „Hajduk Veljko“ i Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinske Krajine, a pokrovitelji Opština Negotin i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

(Bor030 / NG portal)