Saopštenje: TOC organizuje “Zanimljivu geografiju Evropske unije”

0
51

Timočki omladinski centar (TOC) organizovaće u ponedeljak, 30. novembra, prezentaciju Evropskog volonterskog servisa, jednu od projektnih aktivnosti “Zanimljive geografije Evropske unije” u Zaječaru, sa početkom u 14 časova.

zanimljiva-geografija-evropske-unije

Poštovani,

Nakon Interkulturalne večeri i Izložbe evropskih jezika, Timočki omladinski centar organizovaće u okviru projekta “Zanimljiva geografija Evropske unije” i prezentaciju EVS programa – evropskog volonterskog programa.

Prezentacije pomenutog programa biće održana 30. novembra 2015. godine, u 14 časova, u velikoj sali Regionalne privredne komore Zaječar (Nikole Pašića 37, V sprat).

U toku ovo prezentacije, pored predstavljanja EVS programa uopšteno, prisutnima će svoje iskustvo volontiranja u Sloveniji i Španiji, preko EVS programa preneti dvojemladih Zaječaraca.

Svi zainteresovani mladi, koji budu na ovoj prezentaciji, imaće priliku da čuju i nešto više o EJKA kartici – evropskoj omladinskoj kartici, koja svima od 7 do 30 godina omogućava razne pogodnosti u 38 zemalja sveta.

Projektom “Zanimljiva geografija Evropske unije” želimo da među mladima u Zaječaru promovišemo mogućnosti, vrednosti i bogatstvo kulturoloških različitosti Evropske unije kroz niz aktivnosti od kojih je predstavlje mogućnosti volontiranja u zemljama EU, kroz EVS program, samo jedna u nizu aktivnosti.

Mladi iz Srbije retko putuju van granica svoje zemlje, najčešće samo tokom maturskih ekskurzija ili raspusta u poseti rodbini u inostranstvu, samim tim nemaju prilike da upoznaju druge kulture što često dovodi do netolerancije i predrasuda prema drugim narodima.

Dugoročno gledano najviše koristi od pristupanja Republike Srbije EU imaće mladi u kojoj vide svoju budućnost i šanse. Zato je bitno da pre nego što Srbija postane članica EU mladi upoznaju kulture naroda sa kojima će jednog dana živeti u zajednici.

Timočki omladinski centar projekat “Zanimljiva geografija Evropske unije” realizuje uz finansijsku podršku Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

S poštovanjem,

Dunja Marušić