Šarčević u Boru: Državi potrebne inženjerske struke

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je borski Studentski dom, Institut za rudarstvo i metalurgiju i Tehnički fakultet u Boru,  a ovom prilikom je sa predsednikom opštine Bor Aleksandrom Milikićem razgovarao o budućim ulaganjima lokalne samouprave  u obrazovanje.

Iako se poseta ovoga puta bazirala na ustanovama visokoškolskog karaktera, Šarčević je podsetio i na potrebu da se završi ono što je započeto u prethodnom periodu.

Od poslednjeg viđenja do danas urađeno je dosta stvari. U budžetu za 2018-u godinu predviđena su finansijska sredstva za fasadu OŠ „Vuk Karadžić“, za uređenje školskih dvorišta na teritoriji opštine Bor, dok će ovih dana biti pokrenut javni poziv za kupovinu knjiga deci od prvog do četvrtog razreda, kao pilot projekat da vidimo kako će se to odraziti na opštinu i roditelje, a nadam se da ćemo sledeće godine to podići na nivo kompletnog osnovnog obrazovanja od prvog do osmog razreda. Od ministra smo dobili odobravanje da je opština Bor na pravom putu što se tiče školstva, omladine, brige o deci i mi ćemo tim putem nastaviti da radimo, rekao je Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor.

Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru rangiran je među sedam najboljih u našoj zemlji. Poseban je i po tome što je jedini u Srbiji dobio opremu u sklopu projekta iz programa finansiranja nauke i tehnološkog razvoja „Horizont 20 20“.

Institut u Boru je visokokvalitetan i jedinstven ovog tipa u Srbiji i bilo je jako važno porazgovarati o planovima kako da ga unapredimo jer je od velikog značaja za Bor. Naročito me je obradovalo što vidim mlade ljude, doktorante, koji su iz ovog grada, iz ove sredine, koji se vraćaju da rade ovde. Uslovi za rad su ovde odlični i oni čine jednu posebnu celinu. Saradnja sa Japanom je od izuzetnog značaja i na tome treba raditi. Moji su utisci više nego pozitivni, ja sam fasciniran i to ne krijem, izjavio je Šarčević nakon obilaska Instituta za rudarstvo i metalurgiju.

Tokom razgovora sa dekanom Tehničkog fakulteta u Boru, Šarčević je istakao da je neophodno razvijati tehničko-tehnološke struke.

Ovog puta naša poseta se bazirala na univerzitetskom delu. Obišli smo Studentski centar, Tehnički fakultet i Institut za rudarstvo i metalurgiju i ono što su ljudi meni ovde pokazali zaista me uverava da je vid obrazovanja kvalitetan i da je potreba države da se ovakve tehnološke i inženjerske struke razvijaju. Strategija Vlade Srbije je da podstiče ono što je neophodno, a industrijski IT je profil za kojim postoji velika potreba. Bor je grad koji ima akademski deo koji se izuzetno razvija, o kome lokalna samouprava dobro brine i za koji imamo velike planove, a ono na čemu posebno insistiramo je kvalitetno obrazovanje, istakao je Šarčević.

Na nivou prosvete biće pokrenuta i objedinjena sanacija zgrade u kojoj su tri ustanove, a bilo je reči o novoj mreži škola, formiranju opštinskih saveta roditelja, dok su direktoru Mašinsko-elektrotehničke škole svečano uručeni ključevi vozila namenjenog za obuku vozača.