Saša Mirković registrovao Tanjug info

Poslanik Srpske napredne stranke Saša Mirković saopštio je da je registrovao Tanjug info i da je on upisan u Registar medija.

sasa-mirkovic-aa

„Rešenjem Agencije za privredne registre od 18. novembra usvojena je registraciona prijava preduzeća Telegram d.o.o. iz Beograda, kojom je Tanjug info upisan u Registar medija“, prenela je Moja TV.

Saša Mirković je naveo da je na taj način „sačuvana tradicija najvećeg srpskog brenda u oblasti informisanja“.

„Tanjug kao novinska agencija je bio institucija i lider u regionu, koji je zvanično prestao sa radom dana 5. novembra ove godine, kada je to objavljeno u Službenom glasniku. Shvatajući značaj tradicije na kojoj počivaju temelji budućnosti odlučili smo da ovaj brend sačuvamo zbog nas i budućih generacija. Imajući u vidu da smo pre izvesnog vremena preuzeli najstariji sportski list Sport, koji postoji već 70 godina, mogu slobodno da kažem da smo na neki način postali čuvari tradicije srpskih medija“, izjavio je Saša Mirković.

Posle dve neuspešne privatizacije, Tanjug je, na osnovu Zakona o informisanju i medijima, preostao da postoji odlukom Vlade Srbije od 5. novembra.

„Tanjug info nema veze sa agencijom Tanjug“

Urednik novoosnovanog medija Tanjug info Boris Vuković izjavio je da taj medij nema nikakve veze sa novinskom agencijom Tanjug.

On je rekao i da je to potpuno novi medij, čiji je osnivač preduzeće Telegram iz Beograda.

„Nemamo veze sa novinskom agencijom. U okviru našeg preduzeća osnovali smo medij Tanjug info u kom će mladi novinari učiti novinarski posao i raditi. Pratimo šta se dešava sa novinskom agencijom Tanjug i želja nam je bila da se sačuva ime ovog brenda i da mladi ne zaborave da je nekada postojala velika novinska agencija“, rekao je Vuković, a saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS).

On je dodao da im u Agenciji za privredne registre niko nije rekao da ime nacionalne agencije ne smeju da koriste u svom nazivu.

„Predali smo zahtev za registraciju i nismo imali problema zbog imena“, rekao je Vuković i dodao da je Tanjug info upisan kao dnevne i periodične novine.

Na pitanje kada će taj medij početi da radi, Vuković je odgovorio da je to poslovna politika i da će javnost na vreme biti upoznata sa planovima.

(B92/Beta)