Saša Mirković štrajkuje glađu, odbrana ne zna zašto je uhapšen

Nekadašnji predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković štrajkuje glađu od kada je izručen Srbiji, nakon hapšenja u petak u Crnoj Gori, ali još ne znamo po kom osnovu je u Centralnom zatvoru, jer nalog iz kojeg se to vidi, nije dobio, rekla je njegov advokat Nataša Tošić, navodeći da je Mirković u lošem zdravstvenom stanju.

Foto: Media centar Beograd (www.mc.rs))

Ona je na konferenciji za novinare rekla danas da nalog suda da se javi na izdražavanje kazne jer je pravosnažno osuđen da je oštetio budžet Zaječara, glasi na 21. oktobar, a ne na avgust, kao i da je smešten u istražnom delu beogradskog Centralnog zatvora gde ne idu lica na izdržavanje kazne.

„Poternica za Mirkovićem nije postojala u trenutku kad je uhapšen, ona je izdata tek oko 22.00 uveče u petak, malo nakon što je predat Srbiji“, rekla je Tošić.

Prema njenim rečima, da je postojala poternica Mirković bi u Crnoj  Gori bio u ekstradicionom pritvoru, posle čega sledi procedura o eventulanom izručenju.

Ona je pozvala Osnovni sud da joj dostavi zašto je njen branjenik u zatvoru, i saopštila da je uputila zahtev Višem sudu u Beogradu da se Mirkoviću kazna od godinu dana zatvora zameni kućnim zatvorom zbog njegovog zdravstvenog stanja, zbog kojeg, navela je, inače uzima lekova, ali to sad ne čini jer i na taj način štrajkuje.

Ona je rekla da je izručenje Mirkovića „predmet neke trgovine“ Crne Gore  sa Srbijom i da je izložen „progonu jer je politički neistomišljenik sa Aleksandrom Vučićem, zbog čega je napustio Srpsku naprednu stranku 2015. godine“.

Prema njenim rečima, izručene je povezano i s time što je Mirković bio producent emisija koje su „prve započele istraživanje ubistva“ lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića na Kosovu.

Objašnjavajući šta se dešavalo prethodnih nekoliko dana, Tošić je rekla da je iz medija saznala da je njen branjenik lišen slobode u petak u Crnoj Gori i da je od tamošnjih kolega čula da mu je rečeno kako nema urednu prijavu boravka i da će prekršajno odgovarati.

„Međutim, službenim kolima je dovežen do Srbije i tu predat“, rekla je Tošić.

Govoreći o presudi protiv njega, ona je rekla da je prvostepeno osuđen 2017. godine da je „navodno oštetio budžet grada Zaječara“ prilikom nabavke novogodišnjih paketića, kao i da je to ove godine drugostepeno potvrđeno, protiv čega je uložila pravne lekove.

(Beta)