Saša Mirković: Ukida se TV pretplata, naslediće je taksa

1
135

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je gostujući u na RTV B92 da će novi medijski zakoni doneti ukidanje TV pretplate.

Saša Mirković / Foto: www.mc.rs
Saša Mirković / Foto: www.mc.rs

Prema rečima Mirkovića, medijski javni servisi Radio televizija Srbije (RTS) i Radio televizija Vojvodine (RTV) do 2016. godine finansiraće se iz budžeta nakon čega će biti uvedena obavezna taksa.

“Pretplate nema, ispunjeno je obećanje premijera Aleksandra Vučića da će pretplata biti ukinuta. Usvajanjem Zakona o javnim medijskim servisima pretplate više neće biti. RTS i RTV će biti finansirane iz budžeta Republike Srbije do 2016. godine, a onda se uvodi taksa kao model finansiranja. Ta taksa ne može preći iznos od 500 dinara, tako da će se ona u narednom periodu definisati u zavisnosti od planova koje će imati javni servisi”, naglasio je Mirković.

Finansiranje i vlasništvo nad medima reguliše set zakona koje je Vlada danas usvojila i koji će se pred poslanike Narodne skupštine naći po hitnoj proceduru.

“Želeli smo da ova tri zakona utiču na suštinske reforme na medijskom planu. Kada budu usvojeni u skupštini, mnogo toga će kroz implementaciju tih zakona biti promenjeno i mi će biti vrlo brzo svedoci niza promena. Na primer, izlaska države iz vlasništva u medijima, o čemu se dugo govorilo. I na kraju, pokazala se zaista realna želja da se usvajanjem ovih zakona to i desi. Prema trenutnim podacima, 81 medij treba da se privatizuje i to će morati da se učini do 1. jula 2015. godine. Uvešće se projektno finansiranje i to onih projekata koji promovišu javni interes. Zakon o javnom informisanju i medijima će odagnati gomilu dilema i spekulacija koje su ranije postojale o vlasničkoj strukturi medija”, rekao je Mirković i dodao da je veliki optimista da su ovi zakoni predstavljaju novi početak u medijskoj sferi.

(B92/Bor030)1 KOMENTAR

  1. Na slici je izgleda neka brza, sportska i agresivnija verzija poznatog timockog brenda.Mada mi je licno simpaticnija originalna i punija verzija ovog brenda mada in ZA …Nekako mi je veselija,opustenija i dobrocudnija od ovog modela na slici.Ali o ukusima se ne raspravlja.Ali verujem da je i ovaj model sa slike izuzetno efikasan u otkrivanju skrivenih tajanstvenih kupatila u zgradama gradskih uprava kao i da nikako ne trosi manje od 78 piva po danu gitarijade.Tesko steceni renome maticnog modele brenda,sto bi rekao cuveni brend Lukas, IPAK mora biti sacuvan.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime