„Sat za našu planetu” biće obeležen i u Boru

Bor će i ove godine biti deo najveće globalna akcija za zaštitu prirode “Sat za našu planetu”.

Simbolični isključivanjem svetla na sat vremena, od 20.30 do 21.30, ukazuje se na neophodnost očuvanju planete.

Ovogodišnja akcija se odvija pod sloganom “Poveži se sa planetom” i treba da skrene pažnju na smanjenje biodiverziteta, odnosno raznolikosti živog sveta na Zemlji.

Centralna promocija ove akcije u Boru biće održana holu Studentskog centra gde će biti priređen muzički program pod svećama.

Društvo mladih sitraživača Bor akciju “Sat za našu planetu” uvrstilo je u širu tradicionalnu manifestaciju “Ekološki dana Bora”.

Ovogodišnjoj akciji su se pridružila brojna udruženja i institucije u Boru – Društvo mladih istraživača, Tehnički fakultet, Studentski parlament Tehničkog fakulteta, Udruženje Village, Gradska čitaonica ‚‚Evropa”, Web tim “Bor 030”, Kancelarija za mlade, Kancelarija za zaštitu životne sredine Opštine Bor, kao i Studentski centar Bor.

Globalna akcija “Sat za našu planetu” održava se svake godine poslednje subote u martu, kada se gasi javna rasveta na najznačajnijim državnim i kulturnima institucijama, verskim objekima, mostovima, a građani se pridružuju smanjenjem rasvete u svojim stanovima.

“Sat za našu planetu” (Earth Hour) je nastao 2007. godine u Sidneju u organizaciji WWF (Svetski fonda za prirodu), kada je pokazavši stav povodom neracionalne potrošnje električne energije i emisije uglen dioksida, dva miliona ljudi i više od 2.000 kompanija isključilo svetlo na sat vremena.

Akciji se od tada priključilo preko 7000 gradova iz 178 zemalja. Među njima su i 91 grad i opština u Srbiji.