Savez za Srbiju: Da porodica opet bude najsigurnija kuće za sve njene članove

Predstavnici Saveza za Srbiju u Boru održali su danas konferenciju za medije povodom Međunarodnog dana porodice i najavili aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu.

Na konferenciji je ukazano i na problemem sa kojima se porodica susreće i šta je to što država može da učini kako bi se oni rešili ili umanjili.

Saopštenje koje Savez za Srbiju u Boru izdao prenosimo u celosti:

Porodica koja je osnovna ćelija svakog društva i države, trenutno je najugroženija kategorija kod nas.

Obraćamo vam se danas 15. maja na Svetski dan porodice, mada dan porodice treba biti svaki dan u kalendarskoj godini.

Grade se sigurne kuće, drže predavanja o sprečavanju nasilja, o uticaju alkohola i opojnih sredstava, u prevodu pokušavaju da leče posledice, a ne uzrok. Sa druge strane zakoni koji se donose više doprinose razaranju porodice nego izgradnji, a na medijima se promoviše nemoral i destrukcija u vidu raznih rijalitija, gde je normalno da devojka od 20 godina bude sa dekom od 75 i ostali degutantni sadržaji.

Mi treba da pomognemo porodicama da one opet postanu najsigurnije kuće za sve njene članove, jer u takvoj kući neće biti ni nasilja, ni bele kuge, ni svih ostalih modernih bolesti ovog potrošačkog društva, gde grad Bor drži neslavan rekord po broju razvedenih brakova u Srbiji.

Mi već imamo napravljenu strategiju u vidu Porodične deklaracije, gde predviđamo da napravimo okrugli sto gde ćemo okupiti sve relevantene činioce: i poziciju i opoziciju, predstavnike udruženja roditelja, Centra za socijalni rad, MUPa, Crkava, psihologe i naravno medija.

Tako će svako u okviru svog aspekta dati predlogi, a svi zajedno raditi na promovisanju pozitivnih vrednosti. Predstavnici lokalne samouprave tako što će predvideti sredstva ove projekte, mediji kroz snimanje i emitovanje sadržaja koji promovišu porodične vrednosti, Narodna biblioteka i druge ustanovekroz prostor, gde ćemo sa napred pomenutim udruženjima i ustanovama održavati tribine na temu roditeljstva i ohrabrivati mlade ljude da stupe u brak i imaju potomstvo, više radionica na časovima građanskog vaspitanja u školama…

Prvi korak u tome planu biće krajem ovoga meseca, čim vremenske prilike dozvole, organizovanje potpuno apolitične manifasticije: “Ostavi telefon, igraj se sa detetom”, gde ćemo kroz jedan sportsko-zabavni karakter manifestacije ukazati na potrebu da se više vremena treba provoditi sa svojom porodicom.