SBPOK istražuje krađu zlata iz “Zlatare” RTB-a

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) istražuje krađu zlata iz pogona za proizvodnju plemenitih metala, “Zlatare” Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor. Iz borske kompanije poručuju da istraga nije prekidana i da oni pomažu istražiteljima.

“Pripadnici SBPOK istragu ovog slučaja nisu ni prekidali, tako da je informacija o tome da su ponovo ušli u radnu jedinicu “Zlatara”, pogona Topionice i rafinacije – netačna, saopšteno je iz RTB-a.

Prema informacijama iz kompanije, organi reda neprekidno rade na ovom slučaju i utvrđivanju štete, a Rudarsko-topioičarski basen Bor sve vreme pruža neophodnu logističku i svaku drugu vrstu pomoći koja je neophodna.

“U interesu dalje istrage, RTB Bor neće davati nikakve dodatne informacije, a o rezultatima istrage javnost će obavestiti po okončanju istrage”, navodi se u saopštenju jedinog domaćeg proizvđača zlata.

RTB će uputiti odštetni zahtev

Istragom se tek treba utvrditi kolika je količina vrednog metala odneta iz pogona “Zlatara”, a RTB najavljuje da će zahtevati obeštećenje.

“RTB Bor je, kao oštećena strana, zainteresovan da se slučaj efikasno istraži do kraja, a nakon rezultata istrage kompanija će uputiti odštetni zahtev”, poručuju iz RTB-a.

Privedeno sedam, zadržano pet osoba

Specijalni sud u Beogradu odredio je pre dve nedelje pritvor do 30 dana petorici osumnjičenih da su od 2014. do 2017. godine iz RTB-a ukrali veću količinu zlata, odnosno da su iznosili anodni mulj i zlatni prah iz pogona zlatare.

Pod istragom su I.S. (42), Z.P. (41), G.P. (43), D.M. (44) zaposleni u “Zlatari”, S.S. (41) bivši radnik ove ovog pogona, kao i D.M. (43) i Z.I. (48), nekašnji radnici obezbeđenja “Zaštita” iz Bora.

D.M. i I.S. su pušteni da se brane sa slobode uz zabranu prilaženja sastajanja i komuniciranja sa svedocima.