Sedam decenija lista “Kolektiv” [VIDEO]

7
118

Prvi broj lista borskog basena izašao je 1. novembra 1947. godine i taj datum se uzima za početak savremenog novinarstva u gradu bakra.

Borski “Kolektiv” već sedam decenija prati uspone i padove Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, beleži proizvodne rezultate, donosi priče o ljudima, radnicima basena, rudarima, metalurzima, livcima, elektrolizerima, hemičarima, koji svoj radni vek provode stvarajući rezultate kojim se ponosi Bor, ali i cela Srbija.

“Iako i godinama i golemim iskustvom i novinarskim opusom veteran, list “Kolektiv” u osmu deceniju postojanja i rada ulazi korakom i elanom mladića, jer iz godine u godinu izgleda sve bolje, a i odlično nosi svoje godine. Ovaj list je još 1947. godine postavio standarde kojih se i dan danas drži. Čuva tradiciju, čuva obraz novinarske profesije, realan je posmatrač, pošten ocenjivač i dostojanstven sagovornik. Nikada nismo bili tabloidni i lovci na senzacije. Svih ovih godina, pa i decenija “Kolektiv” čuva kompanijski i svoj uticaj i drži do onoga što je, čini mi se, danas u novinarstvu devalviralo. Odoleva senzacionalizmu, obajvljuje proverene informacije i zato ga svi doživljavaju kao ozbiljne novine i novine od poverenja. Neki kažu da je “Kolektiv” rudnik informacija o rudniku”, istakla je Gorica Tončev Vasilić, PR RTB-a Bor.

Do sada je objavljeno i odštampano 2.286 brojeva ovog lista, u tiražu od 22 miliona primeraka. Napisano je preko 260 hiljada informacija, ilustrovanih sa oko 25 hiljada fotografija. Tu je i internet sajt koji prati sve informacije vezane za borski basen.

Foto: Kolektiv

Iz “Kolektiva” je ponikao Radio Bor, kasnije list “Borske novosti” i Televizija Bor, ali ovaj list je bio uzor i mnogim generacijama novinara i medijskih radnika koji deluju u Boru i širom naše zemlje.

Redakcija portala “Bor 030” čestita kolegama ovaj lep jubilej.

7 KOMENTARA

  1. Srdacne cestitke za 70 godina .Veliki jubilej.Mozda je doslo vreme i da napisete .i …..kako su neustrasivi Borani i hrabri komandosi kraljevog kapetana Selimira Blagojevica ….digli u vazduh rudnik u Boru u aprilu 1941.godine…pre dolaska Nemaca u Bor…KOJI JE BIO VLASNISTVO TRECEG RAJHA…I NAJVECI RUDNIK BAKRA U EVROPI………A B EZ BAKRA SE NE MOZE NAPRAVITI METAK…NI VODITI RAT…isto kao i bez celika….Za celik je ser Vinston Celcil rekao…,,U modernom ratu ne pobedjuje onaj cija je vojska najhrabrija..vec ko proizvede najvise celika.,, Yto je potpuna istina… Samo …celik bez metka ili granate (citaj bakra) je mrtav metal…Pa je zbog TE I TAKVE vaznosti BORA za Treci Rajh ..i Drugi svetski rat…Kraljevina Jugoslavija od strane najzescih Hitlerovih KOMANDOSA…PRVO i napadnuta …u noci O6.aprila1941. IZ RUMUNIJE…Preko najuzeg tesnaca Djerdapske klisure…Sipskog kanala…koga sada pokriva jezero od kada je izgradjena hidrocentrala Djerdap….DA U PRAVOJ LINIJI I NAJKRACIM PUTEM UDJU U BOR…NAJVECI RUDNIK BAKRA U EVROPI …U KOJOJ SE VEC OD 1939. I HITLEROVOG NAPADA NA POLJSKU..UVELIKO VEC VODIO DRUGI SVETSKI RAT…..U KOME NEMA METKA ILI GRANATE BEZ BAKRA….To je PRAVA i nestvarno znacajna…i Boranima i citavoj Srbiji TAKODJE NESTVARNO I APSOLUTNO NEPOZNATA ISTORIJA I VAZNOST BORA….Kao i sve ono sto se dogadjalo posle toga… Cestitam Vam 70 godisnjicu.. i Viste rudnim istorijskih podataka o rudniku i Boru kao sto i pise u ovom clanku…Mozda je vreme da napisete I OVU PRAVU ISTORIJU BORA…..Zelim Vam jos mnogo i mnogo decenija rada i postojanja..iz,, Tramvaja zvanog zelja,,..

  2. P.S …..a posto je Borski rudnik BIO VLASNISTVO TRECEG RAJHA….a ne Francuza…SVI pravnici znaju…KAKO se ta AKCIJA i DIVERZIJA …i u PRAVNOM smislu… i po ZNACAJU za pobedu saveznika nad Hitlerom..DEFINISE u celom svetu…

  3. Te mracne senke su brze bolje pojurile da otkupe onu zemlju od naroda juzno od Bora , i ekspresno otpustile Kozelja prtpostavljamo iz kog razloga . Jos ce se bitki voditi ovde .I treba mnogo svetla da bi se borili protiv mraka . ali politicka korektnost koci da se kaze istina . Na jednoj strani ziveti LIVE na drugoj zlo unistenje coveka radi pohlepe na berzi EVIL . Jesmo li i mi postali mracni ili jos ima nade…voleo bih da o tome citam u Kolektivu za tridestet ili pedeset godina .

  4. -,,.Ko ne zna odakle dolazi ne moze znati kuda ide….,, ,,Ko ne zna svoju istoriju …osudjen je da mu se mu se ona ponovi.,,..,, ,,Zlo se trpi od straha gorega,, – Njegos ,,Ja sam samo OBICAN GRADJANIN jedne totalno demolirane zemlje..i nista vise.od toga… Ali I NISTA MANJE OD TOGA.,,. ,,Vas jedini sin pravi probleme…Vi ste iskusan covek i znate sta to znaci..Trebalo bi da ste veoma zabrinuti za njega..Jer niko nije jaci od drzave… Pa ja i jesam veoma, veoma zabrinut…Ali sam mnogo vise PONOSAN na njegov patriotizam i njegovo nepokolebljivo suprotstavljanje losoj i korumpiranoj administraciji…,, Ivo Andric : ,,Suvise ste vatreni…Izgorecete brzo….i iza vas ce ostati samo pepeo…. Da….ali ce se pamtiti da smo bili plamen…..A iza vas ce ostati samo ljigav i sluzav trag ..kao iza puza.,,. ,,Sve u ovoj zemlji stvorili su komunisti.. Pre Drugog svetskog rata u ovoj zemlji u njoj nista nije postojalo……A onda su dosli.Nemci …i sve unistili..,, Vlada Bulatovic-Vib

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime