Sedam decenija lista „Kolektiv“ [VIDEO]

Prvi broj lista borskog basena izašao je 1. novembra 1947. godine i taj datum se uzima za početak savremenog novinarstva u gradu bakra.

Borski „Kolektiv“ već sedam decenija prati uspone i padove Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, beleži proizvodne rezultate, donosi priče o ljudima, radnicima basena, rudarima, metalurzima, livcima, elektrolizerima, hemičarima, koji svoj radni vek provode stvarajući rezultate kojim se ponosi Bor, ali i cela Srbija.

„Iako i godinama i golemim iskustvom i novinarskim opusom veteran, list „Kolektiv“ u osmu deceniju postojanja i rada ulazi korakom i elanom mladića, jer iz godine u godinu izgleda sve bolje, a i odlično nosi svoje godine. Ovaj list je još 1947. godine postavio standarde kojih se i dan danas drži. Čuva tradiciju, čuva obraz novinarske profesije, realan je posmatrač, pošten ocenjivač i dostojanstven sagovornik. Nikada nismo bili tabloidni i lovci na senzacije. Svih ovih godina, pa i decenija „Kolektiv“ čuva kompanijski i svoj uticaj i drži do onoga što je, čini mi se, danas u novinarstvu devalviralo. Odoleva senzacionalizmu, obajvljuje proverene informacije i zato ga svi doživljavaju kao ozbiljne novine i novine od poverenja. Neki kažu da je „Kolektiv“ rudnik informacija o rudniku“, istakla je Gorica Tončev Vasilić, PR RTB-a Bor.

Do sada je objavljeno i odštampano 2.286 brojeva ovog lista, u tiražu od 22 miliona primeraka. Napisano je preko 260 hiljada informacija, ilustrovanih sa oko 25 hiljada fotografija. Tu je i internet sajt koji prati sve informacije vezane za borski basen.

Foto: Kolektiv

Iz „Kolektiva“ je ponikao Radio Bor, kasnije list „Borske novosti“ i Televizija Bor, ali ovaj list je bio uzor i mnogim generacijama novinara i medijskih radnika koji deluju u Boru i širom naše zemlje.

Redakcija portala „Bor 030“ čestita kolegama ovaj lep jubilej.