Sedam i po decenija lista „Kolektiv“

Da li ste znali da je list „Kolektiv“ bio jedino sredstvo informisanja u Boru više od 20 godina? Da li ste znali da je list „Kolektiv“ najstarije fabričko glasilo u ondašnjoj velikoj Jugoslaviji? Da li ste znali da je list „Kolektiv“ 1977. godine Josip Broz Tito odlikovao Orednom Republike sa bronzanim vencem? Da li ste znali da je list „Kolektiv“ od 1947. do danas dobio 11 velikih priznanja?

Prošlo je tačno 75 godina otkako je sa razglasne stanice u Boru najavljen izlazak iz štampe prvog broja lista „Kolektiv“. Od tog 1. novembra 1947. godine do danas odštampano je 2.347 brojeva u tiražu od 22 miliona primeraka. Napisano je više od 260.000 novinarskih tekstova ilustrovanih sa preko 26.000 fotografija.

Uređivački orijentisan na proizvodne planove i sve što prati njihovo ostvarivanje, na rudare i metalurge koji se bore da to postignu, na stručnjake pred izazovima novih tehnologija, na mlade talente koji treba da „nose“ kompaniju u novom stoleću, „Kolektiv“ već tri četvrt veka nastoji da prati i tu nezaobilaznu nit održive proizvodnje metala koja će im donositi hleb, ali neće otimati čist vazduh, vodu i zdravlje. Prati i sve brojnije akcije društveno odgovorne kompanije koja je, sem pristojnih zarada za preko 6.100 zaposlenih, donela Boru i Majdanpeku još mnogo toga što život u njima ponovo čini dostojnim čoveka u novom milenijumu.

Tiražom od 1.500 primeraka „Kolektiv“ je usmeren na svakog četvrtog radnika u kompaniji Srbija Ziđin Koper. Pritom nastoji da, pre svega, predstavi dimenziju njihovog učešća u kreiranju sadašnjosti i budućnosti kompanije, boljeg standarda, boljeg upoznavanja a i boljeg razumevanja sa mešovitim srpsko-kineskim poslovodstvom.

O tome da li je i u kojoj meri „Kolektiv“ uspešan u misiji koja katkad ume da deluje kao nemoguća, u prilog govore brojne nagrade koje je dobijao tokom svih ovih godina. Pomenimo da je list nagrađen Ordenom Republike sa bronzanim vencem, a redakcija je dobila i Veliku povelju Udruženja novinara Srbije, Zlatnu plaketu Majdanpeka, Oktobarsku nagradu Bora, Povelju oslobođenja grada, Povelju i Plaketu Veća Saveza sindikata Srbije, nagradu „Inženjer Šistek“, Povelju „Kapetan Miša Anastasijević“.

Poslednje u nizu priznanja „Kolektivu“ je, baš uoči 75. rođendana, stiglo iz Beograda. Privredna komora Srbije mu je, kao najstarijem privrednom listu, za 75 godina poslovanja dodelila specijalnu nagradu.