Sedam miliona dinara za zapošljavanje u opštini Bor

Opština Bor će u 2015. godini za programe samozapošljavanja i novog zapošljavanja, preko lokalnog akcionog plana zapošljavanja, iz budžeta izdvojiti sedam miliona dinara, odlučili su odbornici Skupštine opštine Bor na poslednjoj sednici.

opstina-bor-2014

Podaci Filijale nacionalne službe za zapošljavanje govore da je broj nezaposlenih lica u Boru veći od republičkog proseka i najveći u okrugu.

„Procenat nezaposlenih lica u Boru veći je od 31 odsto, što je više od republičkog proseka koji se kreće oko 28 odsto i najveći je u okrugu. Lokalni akcioni plan zapošljavanja je to prepoznao kao gorući problem i najznačajniji deo je podsticanje preduzetništva,“ rekla je Mirjana Jovanović iz Naconalne službe za zapošljavanje.

Prema njenim rečima, predviđeno je da se sa ukupno sedam miliona dinara finansiraju dve aktivne mere zapošljavanja: pet miliona dinara za samozapošljavanje i još dva miliona dinara za otvaranje novih radnih mesta.

Ova sredstva biće dovoljna za zapošljavanje četrdesetak lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Rezlog za ovoliki broj nezaposlenih u Boru treba tražiti, prema rečima odbornika, u lošim privatizacijama, jer u poslednjih deset godina bez posla ostalo gotovo 15 hiljada radnika.

„U vreme kada je RTB Bor immao 22 hiljade radnika, od 15 preduzeća prodato je 14, a samo jedno još uvek radi. Bez posla je ostalo više od 15 hiljada radnika. Uz to Bor važi za mesto gde ima posla pa sa i ljudi iz drugih gradova prijavljuju na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje,“ kaže Milinko Živkovic, narodni poslanik i odbornik Srpske napredne stranke.

Činjenica je, dodao je on, da se u Boru poslednjih godina živi bolje u odnosu na druge gradove, skočila je cena stanova, ali je mnogo potrebno da se vratimo na poziciju na kojoj smo bili pre tih katastofalnih privatizacija.

Lokalna samouprava je prošle godine, kako bi omogućila veće zapošljavanje, rezgovarala sa predstavnicima nekoliko kompanija iz Slovenije i Evrope koje su zainteresovane da u opštini Bor otvore fabriku. Ukoliko se postignu dogovori, realizacija ovih projekata trebala bi da počne ove godine, a rešavanje pitanja nezaposlenosti u Boru biće i u 2015. prioritet za rukovodstvo Opštine Bor.

(Tanjug)