Sigla oprema za COVID laboratorije u čijoj je nabavci učestvovao Ziđin

Oprema iz Kine za dve laboratorije za testiranje na novi koronaviris stigla je u sredu popodne na Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Foto: Slobodan Miljević (srbija.gov.rs)

Zahvaljujući pristigloj opremi, od naredne nedelje u novoj laboratoriji u Kliničkom centru Srbije u Beogradu radiće se po 2.000 testova na koronavirus dnevno, dok će druga laboratorija u Nišu moći da obavi 1.000 testova dnevno.

Avion „Er Srbije“ su dočekali ministar rudarstva i energatike Aleksandar Antić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo i predstavnici kineskih kompanija Ziđin i BGI, koje su među donatorima.

Foto: Slobodan Miljević (srbija.gov.rs)

Antić je istakao da će dopremljena oprema omogućiti Srbiji da udvostruči kapacitete za testiranje, što će znatno uticati na to da se pokrije „lepeza“ ljudi koji treba da se testiraju, kako bi se definitivno pobedio virus.

Ministar je izrazio zahvalnost ambasadorki Čen Bo na podršci, ističući da je njen angažman više od prijateljstva i obavljanja jedne funkcije, što je, kako je ocenio, lični, ljudski odnos koji Srbija neće zaboraviti.

Ovo je dokaz da dva naroda imaju neraskidivo čelično prijateljstvo koje ne ograničavaju ni hiljade kilometara, rekao je on i posebno izrazio zahvalnost kompaniji Ziđin na donaciji kojom je omogućila nabavku opreme za laboratoriju u Nišu.

Predstavnik kompanije Ziđin Sajmon Ling izrazio je zadovoljstvo u ime Ziđin Grupe i njihove dve kompanije koje posluju u Srbiji i istakao da ta rudarska kompanija ima misiju da pomaže i radi u korist celog društva, a posebno u ovim teškim vremenima borbe sa koronavirusom.

„Poklonili smo Srbiji dve laboratorije i zaštitnu opremu za Vojvodinu, Bor i Majdanpek“, rekao je Ling.

Vekić je rekao da je ovo veliki dan za Srbiju, i precizirao da je donacija vredna 710.000 evra, pri čemu je Srbija participirala sa 140.000 evra kupujući 90.000 testova.

Ambasadorka Kine Čen Bo podsetila je na to da su pre nedelju dana Vlada Srbije i kineski partneri potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji dve laboratorije, da su pre dva dana stigli kineski stručnjaci, a danas i prvi deo opreme za te laboratorije.

(Bor030 / Tanjug)