Sindikat i Vlada nezadovoljni Drakulićevom ponudom

Sindikat “Nezavisnost” Topionice i rafinacije bakra (TIR) Bor reagovao je na ponudu Zorana Drakulića za strateško partnerstvo sa Rudarsko Topioničarskim Basenom “Bor” u kojoj se traži smanjenje broja radnika.


Sindikat “Nezavisnost” Topionice i rafinacije bakra (TIR) Bor reagovao je na ponudu Zorana Drakulića za strateško partnerstvo sa Rudarsko Topioničarskim Basenom “Bor” u kojoj se traži smanjenje broja radnika.

Dragan Jankucić, predsednik sindikata “Nezavisnist” TIR-a, izjavio je za Betu da je Drakulićev predlog izazvao veliko nezadovoljstvo radnika tog preduzeća i zatražio od Agencije za privatizaciju i Ministarstva ekonomije da ne donose ishitrene odluke o uslovima privatizacije.
“Sindikat TIR-a ne odobrava otpuštanje radnika RTB-a, osim dobrovoljnim izjašnjavanjem”, rekao je Jankucić.
Po njegovim rečima i cilj privatizacije RTB-a je ostanak što većeg broja radnika i izgradnja nove Topionice bakra i to ne sme da biti uslovljeno berzanskom oscilacijom cene bakra.

“Politika” saznaje da je i Vlada Srbije nezadovoljana predlogom Zorana Drakulića, vlasnika firme “Ist point” u kojoj on predviđa investicije od 200 miliona dolara i “zatezanje” Topionice, a ne izgradnju nove.

Ukoliko država bude insistirala na novoj opremi, Drakulić kaže za “Politiku” da je spreman da i u to investira ali tek kada cena bakra pređe 5.000 dolara po toni.

Ovaj koncept pored naših ulaganja nudi da “Ist point” preuzme menadžovanje, odnosno upravljanje RTB-om “Bor”. Spremni smo da se sa državom dogovorimo da ne uzmemo 66 odsto vlasništva, koliko ona sada nudi, nego da za početak uzmemo petnaestak odsto vlasništva i kasnije kad skoči cena bakra imamo pravo preče kupovine preko 51 odsto. Mislim da sada nije vreme za prodaju RTB-a “Bor”, nego za njegovo podizanje. Ovo je jedna od proizvodnji gde relativno brzo može da se poveća izvoz jer će taj bakar završiti u domaćoj proizvodnji i višim stepenima prerade pa onda biti izvezen. Zato ponudu vladi šalju zajedno “Ist point”, “Novkabel” i “Valjaonica bakra Sevojno”, ističe Drakulić.

U Ministarstvu ekonomije kažu da su dobili predlog “Ist pointa” napisan na dve-tri strane i da ga ne mogu u toj formi smatrati ozbiljnom ponudom za strateško partnerstvu.”To je predlog o upravljanju RTB-om “Bor” na pet godina, ali država će morati prvo da vidi šta će sa tenderom koji je raspisan i traje do 30. januara”.

“Politika” dalje navodi da će država brzo odgovoriti na Drakulićevu ponudu.