Sindikat „Nezavisnost“ protiv oporezivanja radnika RTB-a

Sindikati Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ uputili su dopis predstavnicima tehničke vlade Aleksandru Vučiću, Zorani Mihajlović i Lazaru Krstiću zahtev da radnici RTB-a Bor budu izuzeti od oporezivanja zarada većih od 60.000 dinara.

sindikat-nezavisnost

Dopis prenosimo u celosti:

Decembarska zarada radnika RTB-a umanjena za porez na zaradu preko 60.000 dinara, izazvala je bes i revolt radnika koji ovo smatraju otimačinom mukotrpno zarađenog novca i traže da sindikalni predstavnici reaguju a ako zatreba i da se organizuju ponovni protesti u Beogradu.

Prenosimo opravdane razloge zbog kojih ne treba u RTB-u oporezivati zarade preko 60.000 dinara.

Ne postoji u Evropi ekološki zagađenije mesto i kompanija sa ugroženijom radnom i životnom sedinom. Topioničari rade sa zastarelom tehnologijom i dotrajalom opremom. Uticaj štetnih i kancerogenih elemenata arsena, olova, kadmijuma, cinka, nikla i ostalih gasova sumpordioksida i trioksida izaziva ozbiljna oboljenja i stvara od radnika invalide i povećava smrtnost. Ovakvo stanje traje 110 godina.
Sada je aero zagađenje i do četrdset puta veće od maksimalno zakonom dozvoljenih graničnih vrednostiti.
Pojedine merne stanice su demontirane da ne registruju konstantne ekološke akcidente i neće se popraviti do završetka započetih radova na modernizaciji topionice i nove fabrike sumporne kiseline. Radnici i građani Bora svakodnevno žive i rade u oblaku otrovnog dima. Sve prethodne vlade su obećavale ozbiljne besplatne medicinske analize i preglede za radnike i građana Bora na teške metale usled decenijskih zagađenja. Urušavanje zdravlja radnika je nastavljeno.
Svi trpe i radnici i građani do izgradnje nove topionice. Svi čekamo taj dan i ako se on redovno produžuje za po koju godinu. Situacija u rudnicima u Boru i Majdanpeku nije ništa bolja.

Zarade preko 60.000 dinara nisu visoke za ove uslove rada mukotrpno zarađene i ne treba ih oporezivati.

RTB je kompanija koja zahvaljujuči nesebičnom proizvodnom zalaganju radnika ostvaruje pozitivno poslovanje i izmiruje redovno obaveze prema državi i ne finansira se iz budžeta Republike Srbije te ovu kompaniju ne treba svrstavati u ostala javna preduzeća.

Bor i Majdanpek su gradovi u kojima visina primanja iz RTB-a bitno utiče na rad javnih preduzeća i razvoj male privrede i svakako će se ovaj namet na zarade odraziti na osnovu kazivanja radnika na izbore u ovim gradovima.

Zahtevamo održavanje sastanaka po ovom pitanju.