Sindikat policije protestuje zbog suspenzije trojice kolega

Nezavisni sindikat policije protestovao je danas zbog suspenzije trojice policajaca iz Bora, koji su 16. januara dežurali nedaleko od noćnog kluba Monca u tom gradu, kada je od posledica batina zadobijenih u tuči, preminuo Milan Ljubisavljević (15).

 

Nezavisni sindikat policije protestovao je danas zbog suspenzije trojice policajaca iz Bora, koji su 16. januara dežurali nedaleko od noćnog kluba Monca u tom gradu, kada je od posledica batina zadobijenih u tuči, preminuo Milan Ljubisavljević (15).

U pismu koje je sindikat uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Ivici Dačiću, oštro se protestuje zbog suspenzije sa posla službenika Policijske uprave u Boru, Darka Bogdanovića, Dragana Đokića i Nikole Voge.

Ministarstvo je prenaglilo u žurbi da zadovolji površni i paušalni sud javnosti. Neprihvatljiva i nepravedna suspenzija kolega mora da se najpažljivije preispita, i da se uzmu u obzir sve okolnosti, izjave svedoka, kao i rezultati autopsije“, navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

U toj organizaciji, koja ima 11.000 članova u Srbiji, ocenjuju da suspenzija policajaca liči na „jeftino sticanje političkih i drugih poena kod javnosti„.

„Po ovakvoj inerciji optuživanja pripadnika policije u svakom gradu Srbije, svaki policajac je kriv za svako ubistvo i za svako krivično delo, jer jednostavno radi na tom području pa makar bio i kilometrima udaljen od mesta događaja“, navodi se u pismu. Sindikat policije navodi da tuču, prilikom koje je Milan Ljubisavljević izgubio život, trojica policajaca auto patrole nisu mogli da vide, jer se od sve odigralo iza visoke trščane ograde koja opasuje lokal „Monca“.

„O događaju ispred Monce patrolu je obavestio jedan građanin, nakon čega su munjevito reagovali. Zadržali su lice koje je zatečeno u neposrednoj blizini preminulog, kolega Đokić je pokušao da ukaže medicinsku pomoć povređenom mladiću, a potom su preduzete sve mere i radnje koje su predviđene prilikom ovakvih intervencija“, dodaje se.

„Iako saučestvujemo u bolu porodice Ljubisavljević, moramo da postavimo pitanje zašto je težište odgovornosti prebačeno na trojicu naših kolega a ne, recimo, na roditelje koji dozvoljavaju da Milan, iako je tek prestao da bude dete sa nepunih 15 godina, bude duboko u noći u ozlogašenom lokalu gde su tuče veoma česte“,
navodi se u saopštenju.

Zbog sumnje da su učestvovali u tuči u kojoj je nastradao Milan Ljubisavljević, uhapšena su petorica tinejdžera iz Bora kojima je određen pritvor. Nakon optužbi roditelja da policija nije adekvatno reagovala kobne noći, suspendovana su trojica policajaca, a ostavku je podneo načelnik Policijske uprave u Boru Slaviša Barac.

(Beta)