Sindikat Topionice i od Dinkića traži Akcioni plan reorganizacije RTB-a

Sindikalna organizacija Topionice uputila je pismo ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću sa zahtevom da im se dostavi Akcioni plan reorganizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor, kao i da organizuje sastanak Radne grupe za sprovođenje Akcionog plana.

ssss-so-topionica

Dopis upućen ministru Dinkiću prenosimo u celosti:

Poštovana i uvažena Gospodo, poštovani i uvaženi Gospodine, cenjeni Ministre.

Sindikalna organizacija Topionica Bor, Zahtevom broj: 003-01. od  25.01.2013. godine, obratila se Generalnom Direktoru RTB BOR-GRUPA i Direktoru TIR DOO Bor, da joj dostave Akcioni plan Reorganizacije RTB BOR-GRUPA, prihvaćen Zaključkom Vlade RS br.: 023-3351/2011 od 23.06.2011. godine, a da u roku od 15 dana od dana dostavljanja Akcionog plana organizuju sastanak posebne Radne grupe za sprovođenje Akcionog plana i Reprezentativnih sindikata, radi rasprave o svim pitanjima Akcionog plana, a posebno ljudskim resursima i pravima , obavezama i odgovornostima Zaposlenih.

U Zahtevu je navedeno da u slučaju da ne usvoje ovaj Zahtev, u daljem roku od 15 (petnaest) dana Sindikalna organizacija će se istim Zahtevom obratiti Ministarstvu finansija i privrede Republike Srbije.

U ostavljenom roku, po Zahtevu Sindikalne organizacije, ni usmeno ni pismeno nisu se oglasili ni Generalni Direktor RTB BOR-GRUPA, ni Direktor TIR DOO Bor.

Svaka ozbiljna Sindikalna organizacija, zainteresovana je za rad i poslovanje RTB-a i Zavisnih preduzeća RTB-a, izlazak iz Restruktuiranja i Reorganizacije RTB-a organizovanjem Novog preduzeća kao Jedinstvenog preduzeća pripajanjem Zavisnih preduzeća.

Isto tako Sindikalna organizacija je zainteresovana, i to posebno, kakve posledice donosi izlazak iz Restruktuiranja i osnivanje Jedinstvenog preduzeća po Zaposlene u postojećim Zavisnim preduzećima, Konkretno za Zaposlene TIR DOO Bor.

Kako Generalni Direktor RTB BOR-GRUPA i Direktor TIR DOO Bor, nisu dostavili traženi Akcioni plan i organizovali sastanak Reprezentativnih sindikata Zavisnih i Matičnog preduzeća RTB-a sa Radnom grupom za sprovođenje Akcionog plana Reorganizacije RTB BOR-GRUPA, to Ministra i Ministarstvo finansija i privrede RS

MOLIMO

  1. Da Sindikalnoj organizaciji Topionica Bor, dostavi Akcioni plan Reorganizacije RTB BOR-GRUPA;
  2. Da organizuje u Beogradu ili Boru, po sopstvenoj odluci, sastanak Radne grupe za sprovođenje Akcionog plana Reorganizacije, sa Reprezentativnim sindikatima Zavisnih i Matičnog preduzeća RTB BOR-GRUPA.

Najgora je situacija kada se Zaposleni informišu sa šturim informacijama iz dnevne štampe i TV i drugih glasila, pa sumnjaju u svoje Sindikate da su im poznate izvorne informacije koje kriju od Članstva i drugih Zaposlenih.

Izlazak iz Restruktuiranja i Reorganizacija i Akcioni plan Reorganizacije RTB BOR – GRUPA, ne bi trebalo da bude ni Državna tajna Ministarstva niti Poslovna tajna Zavisnih i Matičnog preduzeća RTB BOR-GRUPA.

Ako pojedina dokumenta sadrže Državnu ili Poslovnu tajnu, Predsednike Reprezentativnih sindikata i Predstavnike Zaposlenih u Upravnim odborima i Skupštinama Zavisnih i Matičnog preduzeća RTB BOR-GRUPA, treba pismeno upozoriti da dokument koji im se dostavlja, prestavlja Državnu ili Poslovnu tajnu i obavezu čuvanja i posledice odavanja Državne ili poslovne tajne.

Očekujemo postupanje po ovom Zahtevu i Molbi i da Sindikalnoj organizaciji Topionica Bor do 26.02.2013. godine dostavite Akcioni plan, a do 15. Marta 2013. Godine, organizujete sastanak Radne grupe za sprovođenje Akcionog plana Reorganizovanja RTB BOR-GRUPA sa Predsednicima Reprezentativnih sindikata Zavisnih i Matičnog preduzeća RTB-a, uključujući Generalnog Direktora i Direktore Zavisnih preduzeća RTB BOR-GRUPA.

Otvorenom i korektnom saradnjom eliminišu se glasine i poluistine i informacije iz „pouzdanih izvora“ i one „sa visokog mesta u Vladi i RTB-u“, jer one nisu od koristi nikome, samo štete, i stvaraju sumnju i nepoverenje.

S poštovanjem.

U Boru, 11.02.2013. god.