Sindikati pozivaju Vučića i Vulina na sastanak

Predstavnici dva reprezentativna sindikata pozvali su u sredu premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra rada Aleksandra Vulina na sastanak kako bi objasnili šta Zakon o radu donosi građanima i koja je njegova zvanična verzija.

Ljubisav Orbović
Ljubisav Orbović

„Više nije jasno ni šta taj zakon donosi i koja je važeća verzija i ima li važeće verzije, kao i šta je ono što taj zakon donosi“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Predstavnici SSSS i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost rekli su da ako ne dođe do usaglašavanja oko tog zakona, postoji mogućnost izlaska sindikata iz Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Orbović je naveo da se od premijera i ministra rada zahteva da na tom sastanku objasne šta znači prošireno dejstvo Zakona o radu, navodeći da se on ne odnosi na prava sindikalaca, već na rešavanje problema između socijalnih partnera.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak istakao je da se u nacrtu zakona o radu primećuje samo interes Američke privredne komore i Saveta stranih investitora, „što je pravno gledano bruka“.

On je kao veoma čudno ocenio to što se insistira na donošenju zakona o radu što pre i dodao da se ne vidi da je posledica toga ukidanje sindikata u Srbiji.

Sekretar SSSS Zoran Mihajlović izrazio je nezadovoljstvo i zbog toga što su zakoni o privatizacii i stečaju od danas na javnoj raspravi, bez obaveštavanja sindikata i rasprave o tim zakonima na SES-u.

Javna rasprava planirana je u narednih četiri dana i ne predviđa raspravu od 21 dana, kako bi trebalo, naveli su sindikati.

(Beta)