Sindikati protiv novog Zakona o PIO

Ukoliko Vlada Srbije ne povuče Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pet reprezentativnih sindikata pokrenuće masovne ulične proteste širom Srbije, najavili su danas predsednici tih sindikata.


Ukoliko Vlada Srbije ne povuče Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pet reprezentativnih sindikata pokrenuće masovne ulične proteste širom Srbije, najavili su danas predsednici tih sindikata.

 

Nezadovoljni zbog toga to je vlada utvrdila predlog za izmene Zakona o PIO, bez razgovora sa njima i bez razmatranja na Socijalno-ekonomskom savetu, sindikati su zahtevali da se on povuče iz skupštinske procedure ili će organizovati radničke proteste, pri čemu će prvi biti održan u Boru 29. septembra, na Dan evropskog protesta.

Predstavnici sindikata smatraju da se izmenama Zakona o PIO smanjuju prava penzionera, a kao još jedan od razloga za proteste naveli su talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

„Neprihvatljivo je da će dobar deo cena pod kontrolom države rasti, a da poslodavci i vlada nisu dozvolili povećanje minimalne zarade“, napomenuo je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

On je ocenio da je Vlada predložila izmene Zakona o PIO da bi se dodvorila Međunarodnom Monetarnom Fondu (MMF) i bez razgovora sa sindikatima na „mala vrata“ uputila ga u parlament.

„Naša Vlada je izigravala ulogu sindikata pregovaraju i sa MMF. Mi nismo birali MMF, nas MMF ne intetresuje, interesuju nas samo naša vlada i parlament“, poručio je Orbović.

On je najavio štrajkove i proteste u gradovima širom Srbije, a na dan kada Predlog zakona uđe u skupštinsku proceduru organizovaće se protest radnika, nezaposlenih, penzionera i omladine na ulicama i trgovima Beograda.

Predsednici SSSS, Konferncije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženih sindkata Srbije Sloga i Industrijskog sindikata Srbije potpisali su danas Protokol o zajedničkim aktivnostima u narednom periodu, koji predviđa i tribine i okrugle stolove da bi, kako su istakli, javnosti ukazali na opasnost od usvajanja novog zakona o PIO.

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić je izjavila da je sindikate ujedinila „osionost vlasti“ i da će zajedno pokrenuti efikasniji i širi društveni protest.

„Naročito nas iritira osionost vlasti pri donošenju zakona. Zakoni se donose bez javne rasprave, bez stavova sindikata i stavova struke“, navela je Savićeva.

Predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić je rekao da su se sindikati ujedinili zbog loše situacije u društvu i bahatosti Vlade prema socijalnim partnerima.

„Ovo je snažna poruka aktuelnom rečimu o nemirenju sindikata Srbije sa stanjem u državi i ukoliko su oni odgovorni, brzo ćemo doći za pregovarački sto. A, vrlo smo spremni da izađemo na ulice i da se takmičimo u radikalizaciji, recimo sa sindikatima u Grčkoj“, predočio je on.

Predsednik Konferncije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović je rekao da taj sindikat zahteva odmrzavanje plata u javnom sektoru, zbog toga to je „nedopustivo da budu zamrznute dve godine“.

„Ako Vlada Srbije ne povuče zakon o PIO krenućemo u dalje proteste i završiti generalnim štrajkom“, dodao je Cvetanović.

(Tanjug)