Sindikati RTB-a svesni situacije

Predstavnici reprezentativnih sindikata svesni su situacije u kojoj se nalazi srpska privreda, a zajedno sa njom i jedini domaći proizvođač bakra i zlata. Tenzije na relaciji sindikat-poslodavac-država, kako kaže Časlav Gavrić iz sindikata “Nezavisnost”, mogle bi da se ublaže ukidanjem člana 70a Zakona o PIO.

gavric-caslav

“Tim članom predviđeno je trajno umanjenje penzija za sve zapsolene koji bi se opredelili za socijalni program, a nemaju navršenih 65 godina života ili 45 godina penzijskog, odnosno 40 godina radnog staža. U tu grupu, prema našim podacima, spada oko 600 basenskih radnika i verovatno bi se oni, ukidanjem ovog člana, lakše opredelili za socijalni program. Zato smo preko svog Granskog sindikata industrije, energetike i rudarstva “Nezavisnost” inicirali ukidanje spornog člana Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju”, kaže Gavrić.

Slično misli i predstavnik Samostalnog sindikata metalaca Srbije RTB-a Bor Goran Jovanović koji navodi da je, nakon razgovora sa poslovodstvom, sindikat zauzeo stav da podrži sve akcije koje za cilj imaju očuvanje kompanije ali, naravno, ne na štetu zaposlenih.

goran-jovanovic

“Ako se sprovodi socijalni program, on mora da bude zasnovan na principu dobrovoljnosti. Radnicima koji se opredele da po socijalnom programu ranije napuste preduzeće Zakonom o PIO mora da bude omogućeno da, kada ispune uslov za punu penziju i uživaju u njoj, a ne da trajno sebe osude na umanjenu penziju samo zbog toga što su uzeli socijalni program i godinu-dve ranije otišli iz preduzeća”.

Radnici RTB-a Bor koji su se prilikom anketiranja prijavili za socijalni program nadaju se, takođe, ukidanju spornih zakonskih odredbi.