Sirenama i spuštenim zastavama obeležen Dan sećanja u Boru

0
32

Sirenama u podne i spuštenim zastavama na pola koplja u Boru je danas obeležen Dan sećana na žrtve hrvatske vojnopolicijske akcije “Oluja”.

zastave-na-pola-koplja-rtb

Građani u celoj Srbiji su tačno u podne, na Dan žalosti, zastali i na ulicama i radnim mestima minutom ćutanja odali poštu stradalima.

Povodom Dana sećanja sirene su se u podne oglasile širom Srbije.

U crkvama i manastirima održani su parastosi stradalimau ratovima 90-ih, a državni funkcioneri i predstavnici udruženja boraca položili su vence na spomen obeležja.

Sirene i crkvena zvona oglasila su se i u Republici Srpskoj, gde je takođe proglašen Dan žalosti.

Centralna državna manifestacija održana je sinoć kod Sremske Rače, čime je Srbija prvi put obeležila 5. avgust, Dan sećanja na stradanje i progon Srba.

U akciji koja je počela 4. avgusta 1995. godine, oko 130.000 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO, kao i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH, osvojili su glavni grad nekadašnje RSK Knin 5. avgusta 1995.

U hrvatskoj vojno policijskoj akciji 2.000 Srba je ubijeno ili nestalo, a 250.000 je prognano, uništeno je 25.000 njihovih kuća i 13.000 privrednih objekata, crkava i muzeja.

(Tanjug / Bor030)POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime