Sirup za decu Eferalgan povučen iz prodaje

Pojedine serije sirupa za snižavanje temperature kod dece, Eferalgan od 90 ml, u jačini od 30mg/ml, povučene su iz prodaje iz svih apoteka u Srbiji.

doktor

„AMICUS SRB d.o.o. Beograd, kao nosilac dozvole u Republici Srbiji za lek Efferalgan®, oralni rastvor, 30mg/ml, bočica 90 ml obaveštava javnost da dobrovoljno povlači iz prometa serije leka P1447,P2581, P4737, P6077, P8419, P9468, R1794, R1767, R2228, R2686, R3180 nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje“, objavljeno je na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstava Srbije.

Prema rečima Ivane Pešič iz Sektora za registraciju lekova AMICUS-a, ova farmaceutska kompanijaje je povukla iz prodaje sve sirupe na zahtev proizvođača, nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da nisu kontaminirale proizvod.

Kako objašnjavaju, sirupi su povučeni iz prodaje iz predostrožnosti, nakon što je u fabrici primećena nepravilnost. Dodaje se da u analizama koje su rađene nije pronađen kontaminiran lek. Ona navodi da nisu primećene ni neželjene reakcije kod dece koja su koristila lek.

Iz prodaje su povučene serije leka koje imaju rok upotrebe zaključno sa oktobrom 2018. godine, a ono što je sporno jeste što se većina serija nalazi na tržištu Srbije već od 2013. godine, što znači da su ovaj, potencijalno kontaminiran lek, mnoga deca već konzumirala.

Pešićeva, međutim, tvrdi da roditelji čija su deca pila sirupe iz ove serije nemaju razloga za brigu, jer do danas još nije utvrđeno da je i sam lek ugrožen.

„Smatra se da je rizik minimalan. Ako dete nije imalo nikakve reakcije na lek, nema potrebe da se roditelji brinu. Ukoliko primete bilo kakve smetnje kod deteta, trebalo bi da se obrate svom pedijatru“, kažu u kompaniji AMICUS.

Trenutno u apotekama u Srbiji nema sirupa eferalgan. Roditelji koji imaju sirupe iz ove serije kod kuće ne bi trebalo da ga daju detetu, nego da ga ipak, radi predostrožnosti, unište.

„Očekuje se da će se eferalgan za decu ponovo pojaviti u apotekama kada se proizvede novi kontingent, jer su nepravilnosti na pogonu za pakovanje već otklonjene i fabrika otpočinje proizvodnju“, zaključila je Pešićeva.

(Bebac.com/Bor030)