Siva ekonomija veliki problem, povećati naplatu poreza

1
54

Siva ekonomija u Srbiji predstavlja 30 odsto BDP-a, izjavio je juče član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov i naglasio da je potrebna sistemska reforma u oblasti poreske naplate, kao i efikasniji sistem kažnjavanja onih koji ne poštuju propise.

fiskalni-racun

On je na sednici skupštinskog odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava rekao da ukoliko bi se poreska naplata vratila na nivo iz 2012. godine to bi omogućilo prihod između 20 i 30 miljardi dinara godišnje.

On je podsetio da je 2013. godine doslo do velikog porasta sive ekonomije i pada poreske discipline, da je u prvoj polovini 2014. godine zabeleženo zaustavljanje tog pada, a u drugoj polovini godine i pozitivni trendovi naplate, odnosno poreske discipline.

To je, kako je kazao, trend i u ovoj godini, ali, dodao je, još uvek nismo uspeli da se vratimo na stepen naplate iz 2012.godine.

“Ukoliko bi to uspeli to bi bilo između 20 i 30 miljardi dinara godišnje”, dodao je Altiparmakov navodeći da je potrebna sistemska reforma u oblasti poreske naplate i efikasniji sistem kažnjavanja.

On je kazao da postojeća struktura Poreske uprave, koja trenutno ima 170 filijala ne može da da dobre rezultate u borbi protiv sive ekonomije.

Altiparmakov je kazao da oni koji redovno plaćaju porez i legalno posluju teško izlaze na kraj sa nelojalnom konkurencijom, odnosno sivom ekonomijom.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović ukazao je da ta institucija podržava mere koje predlaže Fiskalni savet i dodao da DRI sprovodi reviziju naplate prihoda Uprave carina i Poreske uprave.

Predstavnici Fiskalnog saveta na današnjoj sednici skupštinskog odbora predstavili su izveštaj o radu tog tela za 2014. godinu.

Fiskalni savet je dao stavove i proračune u oblasti prilagođavanja penzija i zarada u javnom sektoru, reformi penzijskog sistema, reformi preduzeća u državnom vlasništvu, analizi i oceni drugih sistemskih zakona, potom o godišnjim budžetskim okvirima i srednjoročnom planu fiskalne konsolidacije.

Što se tiče analiza i preporuka, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ukazao je na stav saveta da se trajno ozdravljenje javnih finansija ne može postići bez snažne kontrole najvećih rashoda države- penzija i plata u javnom sektoru.

Fiskalni savet smatra da fisklana konsolidacija mora da počiva na tri stuba-dovođenju u red javnih i državnih preduzeća, smanjenju neodrživih izdvajanja za plate u javnom sektoru i penzije i strukturnim reformama.

Fiskalni savet podržao je izmene zakona u oblasti PIO koje se odnose na izjednačavaju starosne granice za odlazak u penziju za žene i muškarce i uvođenje atuarskih penala za penzionisanje pre redovne starosne penzije.

U izveštaju Fiskalnog saveta se navodi da što se tiče budžeta za 2015. godinu, procene javnih prihoda i rashoda su u najvećoj meri objektivne mada je za njihovu realizaciju u skladu sa planom od presudnog značaja unapređenje efikasnosti države u ostvarivanju predviđenih politika.

Na sednici skupštinskog odbora za finansije predstavljen je i izveštaj o radu DRI za prošlu godinu.

(Tanjug)

1 KOMENTAR

  1. POČETAK SE ZNA, A KRAJ ZNA SAMO “SOSA”! NIJE HUMORESKA, A MOŽE BITI?!!

    Predsednik Fiskalnog saveta neugledni i nereferentni prof. dr Pavle Petrović najavio je trajno ozdravljenje javnih finansija, ali ne može ga postići bez snažne kontrole najvećih rashoda države – penzija i plata u javnom sektoru. Gde je taj uvaženi sa demencijom gospodin Pavle, a nije patrijarh, da zaviri malo i u preduzeća koja su na grbači države, to jest naroda. Jedna od njih 17 je i RTB Bor, nekada firma sa glasom, stasom i imiđom, bez konkurencije u SFRJ. Vremena, na žalost se promenila. Proizvodnja je pala sa 17000 tona bakra na 2000 tona mesečno, broj zapošljenih, zajedno sa privatizovanih, urušenih i zakatančenih Basenskih firmi sa 25 hiljade pao na ispod 6 hiljade zaposlenih. Generalni direktor “Sosa” je zaposlio penzionere i Kurtu i Murtu, pa i Murtu preko Kurte što u firmi, što u silnim ličnim ekspertskim savetima i organima, njegova intelektualna i inteligentna izmišljotina, kao da radi u Pentagonu. On je na jaslima RTB Bor, to jest poreskih obveznika Srbije, po ugovoru o delu angažovao na stotine penzionera i ove koji ne mogu da (ne)hodaju i one što ništa nisu znali i kada su trebali da znaju da rade i one koji ništa nisu mislili ono što nije mislio njihov predpostavljeni, ali su “Sosin”, tako on misli, target za odstrel umesto sebe. “Sosa” će biti grešan prema onima koji će “izgibeti“ na poslu usled prekomernog i presnažnog angažovanja na poslovima “Sosine” skute. Njihovim, tako zvanim angažovanjem na poslu, “Sosa” ne zapošljava mlade i perspektivne kadrove, tera ih iz zemlje, a nehumano eksploatiše jadne, pod prinudom i bezobzirno, bistre i demencinozne penzionere, kao što je na žalost, njegovu, i on. Gospodaru “života i smrti“ u Boru sve je dozvoljeno. Borani i boranke sve će mu oprostiti, samo da krene u proizvodni ciklus toliko hvaljene i veličane investicije nova topionica od strane “Sose” i sličnih poltrona i šlihtera kao što je on. To što je director TIR-a najavio povremeni rad stare topionice, ne misli valjda na VJ peći, kad ono ni povremeno ne pustaju u pogon novu topionicu, sosinog mezimčeta.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here