Skače cena RTB-u – zainteresovane velike rudarske kompanije

4
74

Osam rudarskih kompanija iskazalo je interesovanje za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor. Iako još nije raspisan tender, pet kompanija je ponudilo između 500 i 600 miliona dolara.

Prema pisanju lista “Blic”, u trku za borskim rudnicima bakra i zlata žele da uđu po dve kineske i kanadske kompanije i jedna iz Rusije.

Svih pet kompanija poslale su ponude pošto su prethodno uradile rudarsko-geološki i tehnološko-metalurški presek stanja kao i detaljan izveštaj o poslovanju RTB-a.

List “Blic” navodi da je reč o “izuzetno ozbiljnim igračima na svetskom tržištu bakra”, čija imena u Vladi Srbije ne mogu da otkriju jer još nije raspisan tender.

Zainteresovane kompanije, imaju nameru da investiraju značajne sume novca (do 500 miliona dolara) u otvaranje dva nova rudnika – Cerovo 2 i Cerovo primarno.

Dodatnih do 100 miliona dolara, ponuđeno je za proširenje proizvodnje u postojećem površinskom kopu Veliki Krivelj i nalazištu Južni revir u Majdanpeku, piše Blic.

Iako država u ovom trenutku nema dovoljno sredstava za investicije u proširenje rudarske proizvodnje (prema nekim procena samo za Cerovo 2 je potrebno oko 120 miliona dolara), odluka o uvođenju strateškog parnera u RTB, se po svemu sudeći, neće biti doneta preko noći.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dvadeset dana u Majdanpeku da država ne žuri sa pritizacijom RTB-a jer zbog povoljne cene bakra kompanija dobro posluje.

Procenjuje se da će profit RTB-a ove godine iznosti oko 75 miliona dolara.

(Bor030 / Blic / Novosti)4 KOMENTARA

 1. Mi prodajemo niko nece da kupi , mi ne prodajemo pojave se kupci , nista mi nije jasno . Vlada odlucila – sto pre privatizacija , predsednik kaze nije hitno – poslujemo dobro . Nista mi nije jasno . Maglovito i tajanstveno . A zlato nije vise ono sto je bilo kroz vekove . Niko se vise ne lozi na to . Kakva zlatna podloga za posrnuli monetarni sistem planete kakvi bakraci . Samo vojska da brani zemlju i topolji u silosima . Nas su bacili na kolena , ostale su Venecuela , Severna Koreja , Iran.
  Nema demokratije tamo , demokratija je kad sve prodas za sicu korporacijama , kao Labus Dinkic Djelic trio koji nas je usrecio .
  Biti ili ne biti , prodati ili ne .
  Krompiri su zlato moj bato .
  Juce smo ocistili opanke od balege pa ne bi da ih prljamo opet . Ali bilo bi pametno da ih sacuvamo .

 2. U vezi RTB Bor smo se naslušali laži i nebuloze. Počelo se sa dvema neuspelim privatizacijam, pa izgradnjom nove topionice, a stvarno je izgrađena fleš peć za topljenje i fabrika sumporne kiseline, zatim uvođenje strateškog partnera, ustoličenje privatnog menadžmenta, do investiranje države u RTB Bor. Ovo je fluidno stanje toplo-hladno. Najnovija izmišljotina je da pet firme nude 500 do 600 miliona USD. Do sada u RTB Bor Spaskovski je investirao vise od pola milijarde evra, a dugovanja milijardu USD i….dugovanja, i pored otpisa 900 miliona evra po UPPR, narasla na milijardu evra, istakao ΛV, dugovanja za struju, rudnu rentu, Mitilineosu, Debisu i još kome ne. Ko ima novca i hrabrosti da se upušta u ovakvim zavrzlamama i hohštapleraju? Tema je dobra za zamajavanje i zajebavanja. Sa brojem zainteresovanih takođe se kalkuliše tri, pa pet i najzad osam najozbiljnijih kandidata, svi moj do mojega, što bi rekao najmenadžer RTB Bor. Koju li će floskulu da izmisle do Nove godine?

 3. U vezi RTB Bor smo se naslušali laži i nebuloze. Počelo se sa dvema neuspelim privatizacijam, pa izgradnjom nove topionice, a stvarno je izgrađena fleš peć za topljenje i fabrika sumporne kiseline, zatim uvođenje strateškog partnera, ustoličenje privatnog menadžmenta, do investiranje države u RTB Bor. Ovo je fluidno stanje toplo-hladno. Najnovija izmišljotina je da pet firme nude 500 do 600 miliona USD. Do sada u RTB Bor Spaskovski je investirao vise od pola milijarde evra, a dugovanja milijardu USD i….dugovanja, i pored otpisa 900 miliona evra po UPPR, narasla na milijardu evra, istakao ΛV, dugovanja za struju, rudnu rentu, Mitilineosu, Debisu i još kome ne. Ko ima novca i hrabrosti da se upušta u ovakvim zavrzlamama i hohštapleraju? Tema je dobra za zamajavanje i zajebavanja. Sa brojem zainteresovanih takođe se kalkuliše tri, pa pet i najzad osam najozbiljnijih kandidata, svi moj do mojega, što bi rekao najmenadžer RTB Bor. Koju li će floskulu da izmisle do Nove godine?

 4. RTB BOR OSTAJE USKRAĆEN ZA JADNU PRODAJU?

  Kako je krenulo, svakim danom će se javljati po neko zainteresovanim za kupovinu ili partnerstvo u vezi RTB Bor. Ima se osećaja da naši iz vlade i čelnik RTB Bor nisu rasčistili neke stvari sa sobom, a ovim informacijama zamajavaju javnost. Sve dok se upumpavaju narodne pare u RTB Bor, a putevi tih para iz RTB Bor su famozni, imaginarni i nevidljivi, jer su u sprezi sa mnogim našim krimogenim putevima. Potsetite se, od početka ove godine koje sve informacije su lansirane: izbor profesionalnog menadžmenta (više puta kraj je odlagan bez kraja), kao da je ovaj Sosin amaterski, a nije, već je ofarban raznim farbama i bojama, izbor savetnika, izbor strateškog partnera, tu su i klanjanja, puzanja i klečenja pred Kinezima, dugovanja, poslovanje sa profitima i na kraju spas je u jačanju cena bakra. Od svega toga, sada vlast ne može da se otkači od tolikih ponuda i želja pre svega iz Kine, Rusije (javljaju se i naši rođaci-zetovi) i Kanade i to do danas. Sutra je novi dan i nove mogućnosti, ponude i zavrzlame. Šta će se dogoditi? Ništa, tresla se gora i nije se rodio miš, pobegao. Sve dok RTB Bor vodi umorni sadašnji čelnik, umesto da malo odleži, on igra veliku i zagonetnu igru. Gde li “iskopaše” ovog klinca Andreja Meljničenka i još srpski zet, jedan od najbogatijih Rusa, ima pare, al’ teško dopušta da neko dođe do njih, obazriv je, zna s kim bi imao posla. Još jedna šarena notorna i svakodnevna laž o prodaji ili strateškom partnerstvu u vezi RTB Bor izađe na videlinu. Propadoše 600 miliona evra. Ko li izmisli oligarha Meljničenka da je zainteresovan za RTB Bor, a ispade da on nije ni čuo za takvu firmu. Mora neko da je sređivao preko njegove supruge nekadašnje “modelsice“ Aleksandre Nikolić, našom zemljakinjom, da ubedi supruga, nešto da dâ državi, nešto našim mozgovima. Kada čuje famoyne rezultate koje postiže RTB Bor pod vodstvom Spaskovskog ko ne bi odustao. Šta sve će osmisliti preambiciozni čelnik RTB Bor kako bi spasio firmu koju je deset godina bezdušno i namenski uništavao. Umorio se, pa treba da mu omoguće da malo i odleži, inače sve ode u propast.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime