Skijalište na Crnom vrhu spremno čeka sneg

JP „Borski turistički centar“ je uredno dočekao skijašku sezonu na Crnom vrhu. Staze i oprema su spremne, a cena ski-pasa je i ove godine neprimenjena i iznosi 300 dinara dnevno. Razmatra se i gradnja sistema za veštačko osnežavanje staza.

crni vrh bor skijanje

Sneg koji je prošle nedelje zabeleo Crni vrh nije bio dovoljan, a ni kvalitetan, za početak skijaške sezone. Ipak, Borski turstički centar ga je spremno dočekao s obzirom da su sve potrebne pripreme završene na vreme.

„Staze su uredno pokošene i uklonjena su sva stabla koja su se našla na trasi. Pripremljen je teren za nesmetano parkiranje vozila na parkinzima, remontovana mašina za tabanje snega, kao i motorne sanke. Proverena je tehnička ispravnost dvosedne žičare, zamenjeni su svi delovi i sklopovi od čijeg rada zavisi bezbednost korisnika. Podmazane su sajle, a u toku je montaža uređaja za merenje brzine vetra. Proverena je i ispravnost ski-lifta (sidraša), sidra su kompletno reparirana“, izjavila je direktorka „Borskog turističkog centra“ Studenka Kovačević.

Studenka je pomenula da se takođe radilo i na uređenju ugostiteljskih objekata u kojima skijaši mogu da se odmore, zagreju i okrepe toplim napicima.

Nova ski-sezona na Crnom vrhu ne beleži povećanje cena, tako da celodnevni ski-pas iznosi 300 dinara. Po povoljnoj ceni može da se iznajmi kompletna ski-oprema – skije, pancerice i štapovi za 800 dinara.

Iz Borskog turističkog centra se nadaju da će i ova sezona biti jednako uspešna kao i prethodna ali da to zavisi umnogome od vremenskih uslova.

crnivrh-zicara-2012

„Prethodna sezona je bila uspešnija od svih prethodnih. Iako su vremenski uslovi bili takvi da je zbog male količine snega skijanje bilo moguće samo 16 dana, skijalište je posetilo oko dve hiljade skijaša. Tek početkom februara je količina padavina bila dovoljna da se utaba kvalitetna ski-staza. Međutim, zbog kvalitetne usluge i niske cene, skijalište na Crnom vrhu je baš u tom periodu atraktivno za skijaše iz cele Srbije, kao i iz susednih zemalja – Bugarske, Makedonije. Naši argumenti za privlačenje skijaša iz svih delova Srbije i zemalja u okruženju su niska cena i kvalitetna usluga. Intenzivno razmišljamo o gradnji sistema za veštačko osnežavanje staza, kako bismo znatno produžili sezonu, međutim, kako je to velika investicija, bez pomoći šire društvene zajednice nismo u mogućnosti da to realizujemo“, kaže Studenka Kovačević.

Ljubitelji zimskih sportova koji se opredele za skijalište na Crnom vrhu kod Bora mogu da računaju na veoma jeftinu i kvalitetnu uslugu, a osim ski-staza tu je i doživljaj skijanja kroz bukovu šumu, u dužini od 2,5 kilometara.

crni-vrh-skijanje-2014

„Planovi vezani za proširenje ponude su, kao što sam navela, isključivo vezani za finansijsku konstrukciju. Za sada radimo na otvaranju mogućnosti za uvođenje sistema za veštačko osnežavanje, to je prioritet. Ostvarenjem tog plana otvara se niz ideja koje mogu biti realizovane, s obzirom da potencijali postoje“, pomenula je Studenka.

Skijalište na Crnom vrhu raspolaže sa oko 2,5 kilometara skijaških staza i 300 metara ski- puteva. Jednoužna dvosedna žičara sa 169 sedišta duga je 1.265 metara i brzinom od 2,5 metra u sekundi pređe visinsku razliku od 307,48 metara. Ski-liftom koji ima 34 sidra za šest minuta se prelazi staza duga 800 metara. Jednoužna dvosedna žičara je u funkciji i tokom letnjih meseci kada se koristi za panoramsko razgledanje Crnog vrha.

Temperature iznad očekivanih za ovo doba godine odlaže i postavljanje klizališta u centru Bora koje je proteklih zima bilo mesto okupljanja mlađih Borana. Potrebno je da par dana spoljna temperatura bude ispod nule kako bi klizalište počelo sa radom.Takođe ni za klizalište nisu menjane cene, pa sat vremena košta 100 dinara.

(Danas/Bor030)