Skočile cene nekretnina u Boru

 Talas poskupljanja i povećanje potražnje za nekretninama nije zaobišao ni Bor. Za deset godine cena kvadratnog metra stambenog prostora u Boru skočila je čitavih 10 puta!

 

Definitivna pomama za stanovima usledila je onog momenta kada su strane kompanije zakoračile u Rudarsko Topioničarski Basen "Bor", odnosno budućim ulaskom velikog kapitala kanadske firme "Dandi", koja je dobila pravo na istraživanje i eksploataciju rudnih ležišta na planini Crni Vrh kod Bora.

U Boru, stanovi koji su nekada koštali oko 12.000 evra, sada dostižu i cenu od 30.000 – kaže Zoran Janković vlasnik agencije "Fontana". On podseća da su kupci uglavnom osobe koje su dobile bankarske kredite za te namene.
Njima gori pod nogama jer im ističe kreditno odobrenje, koje kod banaka važi uglavnom dva meseca. Zbog te činjenice, imali smo neverovatnu situaciju da se kupci bukvalno utrkuju za svakim stanom koji se nađe u ponudi – kaže Janković

Kako on navodi, ogromna tražnja počela je u oktobru prošle godine, jer su za tri meseca prodati svi stanovi koji su nuđeni preko njegove firme.
Ekspresno su prodati svi stanovi koji su imali uobičajenu cenu u Boru, a ona je od 220 do 250 evra po kvadratu. Ostali su samo oni koji su u jako lošem stanju, na neatraktivnim lokacijama ili u potkrovlju. Trećinu stanova kupuju penzioneri iz drugih gradova u kojima su više cene nekretnina, pa im novac koji pretekne posluži da finansijski pomognu svojoj deci. Drugu trećinu kupili su Borani, a ostalo otpada na gastarbajtere i roditelje koji su upisali decu na fakultet u Boru – kaže Janković.

 

On navodi da je nedavno jedan beogradski biznismen, privučen najavom ekonomskog boljitka, došao u Bor i za rentiranje kupio dva stana. Na listi čekanja je za još dva stana u Boru i isto toliko u Majdanpeku, gde se očekuje da australijska firma kupi rudnik bakra.

Ukoliko neko namerava da u Boru kupi stan po bagatelnoj ceni i po hitnom postupku, kao što je bio slučaj do pre godinu, dve, treba da zaboravi na to. Zbog ogromne tražnje, a male ponude na berzi stanova, agencije za prodaju nekretnina preporučuju priključivanje na podužu listu čekanja.

U celoj prošloj godini u Boru je prodato 150 stanova.

 

Dragan Volanović iz firme "Europolis" ističe da cene stanova nisu znatno skočile, ali da je definitivno znatno veća potražnja. On kaže da se još uvek u takozvanom Bolničkom naselju na obodu grada mogu pronaći stanovi sa parnim grejanjem koji koštaju 150 evra po kvadratu.

Cene privatnih kuća i dalje su izuzetno niske. Montažna "Marlesova" kuća od 160 kvadrata sa manjim placom u naselju "Bor 2" može se kupiti za 30.000 evra, a od 300 kvadrata za 50.000 evra.