Škola speleologije u Lazarevom kanjonu [Foto]

Komisija za speleologiju Planinarskog saveza Srbije, treću godinu zaredom, organizovala je speleološku obuku za polaznike iz cele Srbije. Okolina Zlota, prema rečima organizatora, pruža idealne uslove za ovu vrstu turizma.

Lidija Filipović iz Jagodine bila je polaznik ovogodišnje speleološke obuke u okolini Zlota.

Zaljubljena je u prirodu i druženje i ima iskustva u planinarenju. Ove godine, rešila je da stekne osnovna iskustva u speleologiji.

„Do sada se nikada nisam bavila speleologijom ili alpinizmom, jedino rekreativnim planinarenjem. Iskreno, nisam znala šta da očekujem od ove obuke jer nisam imala jasnu predstavu šta sve podrazumeva speleologija. Već prvih dana od početka shvatila sam da je to nešto što mi veoma prija i odmah osećam da je to oblast u kojoj ću, sigurno, proširivati svoja znanja i umeće“, kaže Lidija.

Ekipa organizatora obuke i polaznici bili su smešteni u planinarskom domu Beljevina u Zlotu.

Svima su pozitivna iskustva iz ranijih godina tokom boravka ovde i zato se uvek svi rado vraćaju.

„Ovaj teren i okolina pružaju nam najpovoljnije uslove da realizujemo ovakvu vrstu obuka. Pećine su sa svojim morfološkim karakteristika veoma pogodne za naše potrebe, tako da smo česti gosti u ovom kraju. Smeštaj u planinarskom domu u Zlotu je povoljan, znači nam što je selo Zlot blizu, imamo na raspolaganju prodavnice, a samo 200 metara od doma u kome smo smešteni nalazi se prirodna stena koju smo pre tri godine osposobil i opremili tehničkom instalacijom i užadima za ovu vrstu obuke. Dakle, uslovi su idealni“, kaže Nemanja Milosavljević, predsednik Komisije za speleologiju Planinarskog saveza Srbije.

Polaznici obuke su iz Kragujevca, Jagodine, Beograda. Osmodnevna obuka se sastojala u tome da se polaznici kroz vežbe i  rad na steni upoznaju sa speleološkom osnovom, penjanjem i spuštanjem po užetu.