Škole obeležile slavu – Svetog Savu

Borske osnovne i srednje škole su sečenjem slavskog kolača i prigodnim programom proslavile Svetog Savu, utemeljivača srpskog školstva, crkve i države.

Foto: Bor 030

Dan Svetog Save kao školske slave obeležava se od polovine 19. veka. Sve borske škole su proslavile Savindan, a Tehnička škola je, pored kolektiva i bivših direktora, ugostila i predstavnike lokalne samouprave, Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i Rakite.

„Nema ponosnijeg čoveka od mene zbog onoga što smo uradili u prethodnom periodu i ono što tek nameravamo. Naravno, to ne bi uspeli bez prijatelja i osnivača ove škole. Imamo veliku nadu da ćemo uspeti da ponovo budemo ono što i treba – najbolja škola u gradu ali i u Srbiji. RTB Bor je dao saglasnost kao privredni subjekt da upišemo profile koji će učiti po dualnom obrazovanju“, istakao je Vladimir Stanković, direktor Tehničke škole u Boru.

Foto: Bor 030

Gostima se potom obratio Blagoje Spaskovski, direktor RTB-a Bor rečima upućenim deci.

„Bez znanja nema napretka društva, zato deco učite jer će i vama i nama to trebati. Mi smo mala zemlja ali vi ste pametni i zato iskoristite tu svoju privilegiju. Tehnička škola već ima dobre predispozicije i verujem da ubuduće biti centar rudarstva“, rekao je između ostalog Spaskovski.

Foto: Bor 030

Učenici su potom izveli program koji su spremali sa svojim profesorima. Čula se himna Svetom Savi, a učenici recitorske sekcije izveli su stihove posvećene prvom srpskom prosvetitelju, nakon čega je usledio i svečani ručak.