Školska godina u Boru počinje po „prvom modelu“ nastave

Nova školska godina počinje u sredu 1. septembra, a u Boru će nastava odvijati po takozvanom „prvom modelu“ koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama.

 

Učenici u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Bora imaće neposrednu nastavu u učionicama, bez deljenja u grupe, a časovi će trajati uobičajnih 45 minuta.

Đaci će nositi maske tokom odgovaranja i komunikacije, a vakcinisani nastavnici neće biti u obavezi da nose masku sve dok ne priđu učeniku na 1,5 metra rastojanja, saopštilo je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja .

Detaljan plan obrazovno-vaspitnog rada u školskoj godini, usvojen je na Kriznom štabu i podrazumeva tri modela, a resorno Ministarstvo poslalo je školama dopisi u vezi sa primenom epidemioloških mera.

Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša biće primenjivan „drugi model“ nastave koji je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava, dok u srednjim školama to znači smenu kombinovanog modela na dnevnom nivou, a ne sedmičnom.

Treći model“ je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za osnovce do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 učenika, a za osnovce od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.

Ministarstvo prosvete saopštilo je ranije i da 1. septembra u školu neće krenuti samo učenici koji boluju od kovida-19 ili su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom.