Skupština grada Bora usvojila rebalans budžeta i poskupljenje komunalnih usluga

3
1780

Odbornici Skupštine grada Bora usvojili su na današnjoj sednici rebalans budžeta, koji sada iznosi 3,1 milijardu dinara. Usvojene su i nove, više cene usluga javno-komunalnih preduzeća “Toplana”, “Vodovod” i “3. oktobar”, kao u Ustanove za decu “Bambi”. Odbornici opozicije su bojkotovali rad parlamenta, osuđujući poskupljenje komunalnih usluga.

Budžet grada Bora za 2019. godinu, nakon današnjeg rebalansa, iznosi više od 3,1 milijarde dinara i veći je za oko 450 miliona dinara u odnosu na prvobitni plan. Više para u budžetu je, pre svega, zbog prenosa neiskorišćenih sredstava iz prošle godine.

Prvim ovogodišnjim rebalansom budžeta biće uvećana sredstva za socijalnu politiku, kapitalne investicije, za obrazovanje i subvencije Toplani.

Među 49. usvojenih tačaka našle su se i one o poskupljanju komunalnih usluga.

Nova cena grejanja stambenog prostora, od 1. oktobra, biće veća za 17 odsto i iznosiće 96,72 dinara po metru kvadratnom.

Vodovod će za 20 odsto povećati usluge dopremanja pijaće vodu i odvođenje otpadnih voda. Po novom cenovniku Borane će kubni metar vode koštati 82,45 dinara.

Poskupeće i  usluga sakupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada i to za 17,5 odsto građanima i 20 odsto za korisnike koji obavljaju proizvodnu delatnost. Nove cene JKP “3. oktobar” preračunate u dinarima po metru kvadratnom iznose 7,05 za građane i 7,56 za privredu.

Usluge Ustanove za decu “Bambi” poskupeće između 24 i 39 odsto. Celodnevni boravak dece u vrtićima će na mesečno nivou iznosti 4.398 dinara, za celodnevni boravak pripremnog predškolskog programa 3.984 dinara i za poludnevni boravak pripremnog predškolskog programa 1.875 dinara, što je 20 odsto od ekonomske cene. Ostatak od 80 odsto pokriva se iz budžeta grada Bora.

Preduzeća su povećanje cena pravdala višim cenama energenata, goriva i rezervnih delova, kao i time da cene nisu menjane od 2015. godine.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je istakao je povećanje cena uvek teška i nepopularna odluka, ali da se to u ovom trenutku čini kako bi se preduzeća spasila od potpunog propadanja.

“Ovo nije laka odluka, ne donosimo je iz hira  nego iz potrebe za zaštitimo budžet grada Bora i javna preduzeća koja su nebrigom dovedena u situaciju u kojoj su danas. I iz potrebe da budućim generacijama obezbedimo da imaju vodu, grejanje i komunalne usluge koje pruža “3. oktobar””, kazao je Milikić.

Opozicioni odbornici, koji nezadovoljni radom republičke i lokalne vlasti bojkotuju sednice Skupštine grada, kritikovali su povećanje cena, ocenjujući to kao “bezobrazluk”.

Usvojen i set odluka o komunalnom redu u gradu, kojima se reguliše držanje domaćih životinja i kućnih ljubimaca, kontrola i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka lutalica, kao i uređenje javnih kupališta. Ovim odlukama stvoriće se pravna regulitativa za nesmetani rad Komunalne milicije, čije se pokretanje očekuje uskoro.

Problemi sa TV prenosom

U toku televizijskog prenosa zasedanja Skupštine grada Bora došlo je do tehničkih problema sa zvukom.

Nezadovoljan što se njegovo izlaganje nije moglo čuti u celosti tokom prenosa odbornik Vlaške narodne stranke dr Predrag Balašević napustio je zasedanje.

Sednica je zbog problema sa prenosom bila prekinuta na kratko, a snimak će biti emitovan u subotu od 9 sati na programu Televizije Bor.

3 KOMENTARA

  1. Ja Acu Milikića znam kao dobrog čoveka iz drugog vremena a sad kao prvo da se plaća ista cena i da dobiješ uslugu koju plaćaš a pošto grejanje nemam leti ja nebi da ga plaćam.

  2. Gospodo, I da ima razloga za ovakva poskupljenja gradonacelnik je duzan da iznudi stedstva od RS I zastiti gradjane od neopravdanog nameta koji je dosta velik. Grejanje, voda, djubre, decije ustanove na osnov koji smo do sada placali je previse. To je prosjacki stap u ruke I kantica ako to ima ko sta baciti
    Sirotinjo I Bogu so teska!
    Ti DEBELI cuvaj fotelju slusajuci naredbe
    Puca to dugme za narod.

  3. Skupština grada Bora je usvojila povećanje komunalnih usluga, osim toga u računima vidimo nove i nove dažbine, uvedene su razne takse na električnu energiju (građani finansiraju proizvodnju zelene energije, sada i poboljšanje energetske efikasnosti) i to je nerazumljiv namet. S druge strane, ΛV godinama povećava svakodnevno plate i penzije u njegovim bajkolažima i hvalospevima, a one “okovane u debelom ledu” i nikako da stignu do građana, laž nije zabranjena niti zakonom niti kulturom. Treće, troškovi života od hrane, garderobe i šta još ne, otišli su iznad 20%. Izgleda vlastima je bitno građani da plaćaju njihove “nestašluke” i da ih glasaju, a ne znaju da četvrtinu stanovništva Srbije je na ivici siromaštva ili ispod nje, koji dnevno troše do jednog dolara.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime