Skupština RTB-a donela odluku: Formira se jedinstvena kompanija

3
1384

Članovi Skupštine Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor doneli su danas odluku o pripajanju tri zavisna preduzeća “matičnom” i formiranju jedinstvene kompanije.

Foto: RTB

Rudnici bakra Bor (RBB) doo, Rudnik bakra Majdanpek (RBM) doo i Topionica i rafinacija bakra (TIR) Bor doo preneće imovinu i kapital na matično preduzeće RTB Bor. Ovim će se formirati jedinstveno preduzeće koje će zadržati sve radnike.

Odluka o spajanju četiri u jedno preduzeće stupiće na snagu danom registracije u Agenciji za privredne registre, najduže za 60 dana.

Statusna promena proizilazi iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije RTB-a, pravno-ekonomskog dokumenta potkrepljenog pre godinu i po dana sudskom odlukom. Dakle, reč je o jednoj od obavezujućih mera iz UPPR-a koja prethodi promeni vlasničke strukture, odnosno pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

“RTB postaje jedinstvena kompanija, a kapital i imovina prebacuju se u jednu firmu. Ništa se ne gubi i ništa ne otpisuje, već se samo anuliraju međusobna potraživanja. Tako, na primer, RBB više neće dugovati TIR-u ništa, niti će, recimo, RBM nešto dugovati RBB-u. Sve će biti zajedničko! Spajanjem zavisnih preduzeća izgubiće se i unutrašnji PDV, što će značajno uticati na likvidnost kompanije. Neće više biti prodaje koncentrata, već njegove predaje i prerade u Topionici. Sa jednog mesta će se voditi tehnologija u rudarstvu i metalurgiji, sa jednog mesta će se upravljati kadrovima i sa jednog mesta biće nabavljani svi inputi. Sve to treba da doprinese i boljim proizvodno-finansijskim rezultatima i boljem poslovanju kompanije. Radnici ne gube nikakva prava, svi ostaju na poslu i niko neće biti oštećen”, izjavio je nakon sednice Skupštine RTB-a Bor generalni direktor Blagoje Spaskovski.

Skupštinska odluka o spajanju zavisnih preduzeća u jedinstvenu kompaniju doneta je jednoglasno, a za nju su glasali predstavnici preduzeća koja imaju udele u kapitalu RTB-a Bor.

Odlukom o statusnoj promeni odobrava se i stupa na snagu Ugovor o statusnoj promeni pripajanja, čiji je nacrt objavljen na sajtu Agencije za privredne registre.

(Bor030 / Kolektiv)

3 KOMENTARA

  1. SPASKOVSKI OSTAJE “ČIST”, UJEDINIO SVE PENZIONERSKE SNAGE U RTB BOR?

    Već desetak godina se menjaju teme u vezi bitisanja RTB Bor: formitanje jedinstvenog preduzeća, postavljanje profesionalnog menadžmenta, kao da je ovaj Spaskovskog amaterski, izbor strateškog partnera (koji treba da im da 350 miliona evra) i vlasnička transformacija RTB Bor, a već je transformisano iz društvenog u državnom. Formiranje jedinstveno preduzeće RTB Bor od RBB, RBM, TIR i Zajedničke službe RTB Bor je samo zamajavanje. Ono i sada funkcioniše kao jedinstveno, pod kapom Spaskovskog. On oblači, vedri, mulja i zamračuje RTB Bor-om, rukovodioci, Upravni odbori i sve funkcije su skoncentrisani u Spaskovskom, ko sme drugačije da misli od njega, taj “nestaje”. Od najavljenih promena neće biti ništa dok rukovodi Spaskovski, koji ušao u osmu deceniju svoga preteškog života, a on majstorski i čarobno se prikloni vladejačkoj stranci u bilo koje vreme danju-noći, zimi-leti, kao nenadmašni preletač i manipulator bez premca i obraza kao đon. Na ovo sve “vlasnik” Srbije ΛV nema nikakve primedbe, osim hvale svoga saradnika. U RTB Bor nema otpuštanja radnika, a niti opuštanja, kako svojevremeno reče aktuelni čelnik Spaskovski. Spaskovski ostaje na čelu RTB Bor sve dok ne kaže drugačije Sveti Petar?

  2. Firme u RTB dugovale jedna drugoj?Placan interni PDV?Prodavao se koncentrat?Majko mila ko je i kada doneo takve stupidne odluke na stetu RTB i naroda koji je tamo zaposljen?Hmmmmm…cekaj da razmislim.
    DOS od 2000 koji nam je pripremao plantaze kikirikija i fabrike nogara za stolice.
    Ali ajde da od osusenih stabala kikirikija napravimo ne nogare nego bejzbol palice pa da malo vezbamo.Na svakom ko bez milosti zeli da unisti ceo jedan grad .
    Nadam se da ce bti vremena da se popravi stanje zaposle deca i vrati nam se izgubljeno vreme a hijene koje vrebaju u mraku nek se sete da se ovaj narod ujedini uvek i jedino onda kad mu je tesko.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime