SLAB ODZIV: Prijavljen samo 61 kandidat za polaganje prijemnog ispita na borskom fakultetu

Tehnički fakultet u Boru i ove godine upisuje 240 studenata u prvu godinu osnovnih akademskih studija na četiri studijska programa. Prema prijavama za polaganje prijemnog ispita u prvom upisnom roku, osetan je značajan pad u broju kandidata.

Statistika iz prethodnih godina pokazuje da je slabiji broj interesenata za smerove na Tehničkom fakultetu u Boru.

Prema objavljenoj listi prijavljenih kandidata po odsecima, za naredne rokove ostaće upražnjeno čak 179 mesta, pod uslovom da se svi kandidati koji budu polagali prijemne ispite u narednim danima i upišu.

Najviše se srednjoškolaca i ovoga puta opredelilo za smer Inženjerski menadžment, gde se prijavilo 27 kandidata, od 120 koliko se prima (100 na budžetu i 20 na samofinansiranju).

Svoju želju da studira Rudarsko inženjerstvo izrazilo je 13 kandidata, što je za 27 manje od definisane kvote (33 na budžetu i 7 na samofinansiranju).

Slična je situacija i na Tehnološkom inženjerstvu, gde je za 60 mesta (50 na budžetu i 10 na samofinansiranju) konkurisalo 13 kandidata.

Na Metalurškom inženjerstvu na prijemne ispite u sredu i četvrtak izaći će osmoro interesenata, u odnosu na kvotu od 20 studenata koliko se prima.

Naravno, pitanje je hoće li se svi kandidati (njih 61) koji će polagati prijemne ispite na  borskom fakultetu i upisati, s obzirom na to da će zasigurno jedan deo njih polagati prijemne ispite i na drugim fakultetima.

Ipak, kako se ističe, ostaje nada da će u narednim upisnim rokovima statistika biti malo bolja uprkos manjem broju đaka u srednjim školama i da će se nešto uraditi po pitanju promocije i inoviranja postojećih, te uvođenja novih smerova koji bi privukli buduće brucoše.