Slobodan Knežević, najdraži profesor Gimnazije po treći put

Profesora fizike, Slobodana Kneževića, učenici Gimnazije „Bora Stanković“ izabrali su po treći put za najdražeg profesora ove škole. Kao ključ svog uspeha profesor ističe specifičan prilaz gradivu, kao i obrazovanje učenika za dalji život.

Profesora fizike, Slobodana Kneževića, učenici Gimnazije „Bora Stanković“ izabrali su po treći put za najdražeg profesora ove škole. Kao ključ svog uspeha profesor ističe specifičan prilaz gradivu, kao i obrazovanje učenika za dalji život. Sa profesorom Slobodanom Kneževićem smo napravili intervju i evo šta je on odgovorio na naša pitanja:


Šta mislite da je odlučujuće što vas učenici po treći put biraju za najdražeg profesora a poznato je i da su vas maturanti generacije 2005/2006 proglasili i za najboljeg profesora gimnazije „Bora Stanković“ ?

Koliko god da ste stručni stalno morate raditi na sebi. Ovo je naročito važno kada ste prosvetni radnik. Smatram da je to jedan od neophodnih uslova, da poštujemo poziv kojim se bavimo a posebno ličnost učenika koje osposobljavamo da stiču znanja i razvijaju svoje sposobnosti i usvajaju prihvatljive stavove.

Šta mislite da je ključ vašeg uspeha kao dobrog predavača i šta to „tera“ učenike da se zainteresuju za vaša predavanja?

Pre svega specifičan prilaz u predavanjima: interesantan modelski prilaz sa puno suprotstavljanja, provokacija, analogija… Ovim se budi radoznalost učenika, znatizelja i želja za vežbanjem kako bi bili dovoljno senzitivni da raznovrsni „šapat“ fizičkih simbola u formulama dokučimo, razumemo i usvojimo. Da tako budemo svesni fizičkih procesa oko nas i u nama samima.

I za kraj, šta bi ste preporučili generaciji maturanata koja uskoro napušta školu i onima koji treba da zauzmu njihovo mesto?

Odlazećoj generaciji bih pre svega poželeo puno uspeha u daljem radu i školovanju i da postanu zreli i odgovorni ljudi. Ostalim učenicima bih preporučio da se potrude da steknu što više znanja i iskustva, ne samo iz gradiva koje se trudimo da im prenesemo, nego i iz važnih životnih lekcija, jer je uloga Gimazije ne samo obrazovna već i u svojstvu da ih pripremi na iskušenja koja će ih kroz život susretati i davno kada budu napustili ovu školu.