Smanjuje se broj zaraženih koronavirusom u Boru

U Boru je broj osoba zaraženih korona virusom sredinom februara naglo počeo da pada, te je zvanično broj obolelih mnogo manji nego što je bio početkom meseca i tokom januara.

Trenutno je evidentirano 208 lica pozitivnih na korona virus i, kako kaže načelnica Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Bor, dr Javorka Stankulić, iz ove ustanove beleže veći broj izlečenih.

„Klinička slika jeste blaža, ali pacijenti koji su pozitivni ne smeju da se opuštaju, treba ozbiljno da shvate ovu bolest jer je ona i nepredvidiva. Mogu da se iskomplikuju simptomi i da se mnogo teže preleži bolest ili da dođe do komplikacija i da završe u bolnici. Još uvek imamo i delta i omikron soj u opticaju, još uvek imamo i grip, tako da sve to može da se udruži, iskomplikuje, izmakne kontroli i da doprinese teškoj kliničkoj slici”, objašnjava dr Stankulić.

Gužva u kovid ambulantama je manja, a smanjen je i broj testiranih osoba.

„Od velikog broja testiranih juče i danas beležimo trećinu pozitivnih, a u pređašnjim periodima je taj broj iznosio više od polovine testiranih. Broj kontrolnih pregleda je takođe mnogo manji što doprinosi boljoj opštoj epidemiološkoj situaciji. Međutim, ne smemo se opuštati, pre svega mere moramo da poštujemo i dalje. Mnogo ljudi je već zaboravilo na maske i distancu koja nam je jako važna pogotovo u zatvorenom prostoru”, ističe dr Stankulić.