Nezvani gost: Smuk u stanu na petom spratu

U stan Zorice Todorović, penzionerke iz Bora,  na petom spratu zgrade u naselju „5. mesna“ ušla zmija smuk, dužine metar i po.

Smuk

„Sve se dogodilo u večernjim satima, kada se iz kuhinje začulo čudno šuškanje. Kad sam uveče ušla u kuću zet mi je rekao da u stanu imamo zmiju. Najpre sam pomislila da se šali sa mnom, ali sam brzo shvatila da u stanu zaista imamo ‘nezvanog gosta“, kazala je gospođa Todorović.

Zmiju je, metalnom cevi od usisivača, savladao zet i izneo je iz stana, objasnila je ona, dodajući da je zmija morala biti ubijena u stanu, „jer sa petog sprata ne može da se istera“.

Todorovićeva veruje da je zmija najverovatnije ušla preko terase stana koja je stalno otvorena i da je sreća da sedmogodišnja unuka u tom trenutku nije bila u stanu, jer bi se sigurno uplašila.

Zmija i u „Metalurgu“

I u borskom naselju „Metalurg“, geometar iz Beograda Marija Urošević ugledala je zmiju u blizini Veterinarske stanice u Boru.

Direktorka veterinarske stanice Branislava Ivanić je rekla da su zmije hladne životinje i da je pri ovako visokim temperaturama njiihova aktivnost pojačana.

„Moguće je da se zmije nađu na visokim objektima. Iz iskustva znam da su zmijske košuljice ranije pronalažene i na tavanima viših zgrada u gradu i selima“, rekla je Ivanićeva.

Ona je dodala da su mnoge vrste zmija pod zaštitom države, ali da je problem što se ne zna ko je nadležan za njihovo hvatanje.

„Ranije su se građani obraćali vatrogasnoj jedinici u Boru, ali oni nemaju adekvatnu opremu za hvatanje ovih životinja, a često je dolazilo i do povredjivanja. U čijoj je to nadležnosti stvarno ne znam, ali najpre će to biti Društvo za zaštitu divljih životinja odnosno Biološki fakultet u Beogradu“, izjavila je Ivanićeva.

 

(Tanjug)