Sneg zatrpao Bor i okolinu: Angažovana i mehanizacija RTB-a

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, sa dva utovarivača, pomaže ekipi lokalnih putara i radnicima JKP “3. oktobar” da probiju put ka selu Bučje, gde je u smetu ostao zavejan autobus “Bortravela” koji je povezao drugu smenu basenskih radnika na posao.

Jak vetar stvara snežne nanose u celoj opštini, pa su putevi slabo prohodni i ka Luki, Oštrelju, Gornjanu i Metovnici. Mehanizacija RTB-a danonoćno će biti na raspolaganju lokalnim putarima da što pre raščiste puteve ka ovim selima borske opštine.

Snežna mećava praćena jakim vetrom, koja je danas okovala Bor, za manje od pola dana gotovo je paralisala saobraćaj u opštini, a rad na površinskom kopu “Veliki Kivelj” učinila izuzetno teškim.

“Imamo problema sa strujom jer nam je kompletna elektromreža pod snegom. Dešavaju se “iskakanja”, mašine nam na kratko ostaju bez struje, ali radnici su non-stop na terenu i trude se da zastoji ne traju dugo”, kaže upravnik kriveljskog kopa Milan Delić.

Upravnik dodaje da zbog veoma niske temperature, koja je u jednom delu dana dostizala i minus 14 stepeni, ni so kojom se posipaju rudnički putevi nije bila efikasno rešenje jer je dolazilo do proklizavanja, a teški kamioni – damperi su šlajfovali.