Snežana Radojičić oduševila borsku publiku u Domu omladine

Velika svetska i domaća cikloturistkinja Snežana Radojičić u nedelju uveče održala je dvočasovnu tribinu kojom je oduševila prepunu konferencijsku salu Doma omladine Bor.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Nakon više od 55 hiljada biciklom proputovanih kilometara u preko 35 zemalja sveta, nakon velikog broja održanih tribina širom Srbije, priliku da Snežaninu fantastičnu priču čuje dobila je i borska publika.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Osim različitih dogodovšitna, upoznavanja sa različitim kulturama i narodima, Snežana je predstavila i svoju četvrtu knjigu o putovanjima pod nazivom: „Severna Koreja – putovanje po zemlji Kim Džong – Una“.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Ideja o Snežaninim putešestvijama potekla je još 2009. godine. Putovanje je započela na obroncima Karpata i još na samom početku svog puta, zajedno sa saputnikom, posetila naš grad.

Dve godine putovanja i boravka u Turskoj bile su glavna prekretnica i odrednica Snežaninog daljeg puta i kretanja na krajnji istok planete. Sama, ali i sa mnogo više iskustva, na izuzetno pretovarenom biciklu, uputila se u nove zanimljive pustolovine.

Strahovito jaki vetrovi, boravak i aklimatizacija na 3500 metara nadmorske visine, zalaženje u mnoge nepristupačne predele, nehumani uslovi pustinje Gobi, ali i upoznavanje različitih nomadskih naroda samo su deo tih pustolovina koje su usledile pre dolaska u istočnu i jugoistočnu Aziju.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Sve prisutne u sali začudila je priča o narodima i kulturama azijskih zemalja. Snežanina iskustva nam govore o mnogim različitostima među narodima, ali i o nečemu po čemu su Azijati, a naročito stanovnici u selima, veoma karakteristični.

„To su mnogoljudne zemlje i gde god ja postavim šator neko dođe, neko me vidi, ili nabasa na mene. Onda taj neko pozove celo selo koje dođe i gleda vas tu gde jeste. Njihov stil života uglavnom je vezan za ulicu, svi žive u kolektivu, sve se dešava na ulici i dosta manje dešavanja vezano je za kuću. Za njih je normalno da sasvim neometano ušetaju u vašu privatnost i svuda vas prate. Mada je meni u početku bilo veoma neprijatno da im kažem da odu, iskusnije kolege su me posavetovale da je to jedini način. Naime, u stanju su da sa vama provedu celu noć. Najzanimljivije od svega je što ukoliko im kažete ‘Good Bye’, ljubazno će to prihvatiti i otići“, istakla je Snežana u razgovoru za Bor030.

Japan je zemlja koja je, po Snežaninom opisu, jedna sasvim „nova galaksija“ i koja je svojim uređenjem i svešću stanovništva u mnogome drugačija od ostatka sveta. Na kraju, put ju je odveo i do Korejskog poluostrva i Severne Koreje, o kojoj su se čule neke, za borsku publiku i srpsko stanovništvo, nestvarne priče o uređenju po kojem Korejci žive.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Dalji Snežanini planovi vode u dva pravca: prvi podrazumeva pisanje nove knjige o putovanjima po Japanu, a drugi putovanje po latinskoj Americi. Sigurno je da će poštovaoci Snežaninog rada jedva dočekati nove pustolovine ove sjajne i izuzetno hrabre žene.