Spaskovski: Majdanpek je rudnik budućnosti, država će uložiti u razvoj

5
94

Rudnik bakra “Majdanpek” ima rezerve za još ceo jedan vek eksploatacije, iz kojih se može izvući oko milion i po tona bakra i više od 30 tona zlata.

Zbog toga za generalnog direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoja Spaskovskog to ležište predstavlja rudnik budućnosti.

“Rudnik bakra Majdanpek može da ostvari najveći profit za RTB Bor, jer tamo ruda ima veći sadržaj bakra i zlata, a oba metala danas imaju dobru cenu”, izjavio je Spaskovski, prema saopštenju kompanije dostavljenom Tanjugu.

Zato je, po njegovim rečima, strateški zadatak kompanije da planski, projektantski i tehnički otkrije ‘Južni’, a potom i ‘Severni’ revir i što pre dođe do rezervi od 370 miliona tona rude.

Napominje da se iz ukupnih rezervi “Majdanpeka” može izvući oko milion i po tona bakra i više od 30 tona zlata što, kako ističe, vredi mnogo milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, ovaj rudnik je dugo neodgovorno vođen, a to ilustruje podatkom da je, pored ostalog, tamo 2009. godine zatekao kop “Južni revir“ sa 20 miliona kubika vode.

U odvodnjavanje i raskrivanje se, dodaje Spaskovski, krenulo odmah, ali se 2014. desila ledena kiša, nedelja dana bez struje i veliko klizište, a sanacija svega toga trajala je punu godinu.

“Rudnik bakra ‘Majdanpek’ je tipičan rudnik u kojem se dugo ‘bunarilo’, ne rudarilo. Tamo mnogo kasni raskrivanje ležišta i zato je država opredeljena…da pomogne RTB-u da što pre dođe do majdanpečke rude i otvori tamošnje kopove”, navodi Spakovski.

Suma od 30 miliona evra pomoći namenjene Majdanpeku, kako dodaje, podrazumeva upravo i pomoć u raskrivanju ležišta, odnosno nabavku rudarske opreme kojom će se taj posao obaviti brzo.

A da bi efikasnost bila na visokom nivou i raskrivanje bilo dinamično, potrebno je nabaviti šest kamiona-dampera, buldožer, bušilicu i bager, ističe on.

Objašnjava da će nove rudarske mašine, pored intenzivnijeg raskrivanja ležišta, doprineti i većoj godišnjoj proizvodnji u Majdanpeku, koja treba da bude 7,2 miliona tona rude, odnosno 20.000 tona bakra.

“To su izuzetne količine zahvaljujući kojima ćemo smanjiti i učešće uvoznog koncentrata u metalurškoj preradi. Sada je odnos domaćeg i uvoznog koncentrata 60 prema 40 u korist domaćeg, a povećanjem proizvodnje u Majdanpeku potrebe nove metalurgije će u potpunosti biti zadovoljene i kapaciteti popunjeni sa najviše 25 odsto uvoznog koncentrata.”

Spaskovski dodaje da nema potrebe da ponavlja da mnogo veću zaradu donosi prerada sopstvenih, a ne tuđih sirovina.

“Zato je ‘Majdanpek’ rudnik budućnosti, rudnik koji sa sadašnjim rezervama garantuje još ceo jedan vek eksploatacije”, zaključio je generalni direktor RTB-a Bor.

(Tanjug)

5 KOMENTARA

 1. P.S. Premijer ove drzave kleci pred Kinezima za spas RTB-a…Predsednik ove drzave upravo u Kini preklinje kineskog prsdsednika za spas RTB-a ……Neka neko kupi novine ovom liku…

 2. Čelnik RTB Bor, ne zna se po koji put, obaveštava javnost da je Majdanpek rudnik budućnosti, a nedostaje samo novac za tu bogatu i zdravu mentalnu budućnost. On je do sada otvorio na desetine rudnika, a rudarska preoizvodnja nikada manja. Počeo je sa rudnicima bakra, pa ih prekvalifikovao u rudnike zlata, da bi, kada mu isklizava tlo pod nogama, vraća se opet na rudnike bakra. Dok Vučić kleči pred Kinezima, a Toma moli te iste Kineze za spas RTB Bor, koga je samogovorljivi čelnik gurnuo u ambis, a sada pre njih nalazi rešenja za spas. To mu dođe kao bajka “Vuk i jagnje”. On je tamo gde je novac, neki bistar penzos.

 3. Postalo je jasno da je strategija razvoja RTB Bor, na osnovu koje je Država Srbija investirala velika novčana sredstva, vrlo loše osmišljena i da se još gore sprovodi. plana i programa rekonstrukcije i revitalizacije proizvodnih kapaciteta u RTB Bor postali su najveća promašena investicija u novijoj istoriji Srbije. Takođe, da način na koji su osmišljeni i kako se sprovode postaju egzemplar kako se kroz realizaciju tzv. „velikih državnih projekata“ vrši pljačkanje budžeta RS. I na žalost, postaju jedan od najubedljivijih primera da je Država Srbija vrlo loš poslodavac, jer se ti programi, sa svim svojim anomalijama, izvode pod njenom ingerencijom. Današnja proizvodnja bakra RTB Bor košta iznad 9000 $/t, a cena bakra na LME je 5,849.00 $/t. Nisko tehnološko iskorišćenje bakra od rude do katode (oko 50-60%), energetska i tehnološka neefikasnost procesa, nepovoljan kvalitet sirovina i uključenje mračnih sila, topionica ne može da dâ i ekonomski efikasne rezultate. Da se razumemo, u RTB Bor nije izgrađena nova topionica, kako tvrdi Spaskovski i ljudi bliski Vladi, već, nova linija za topljenje bez infrastructure, i putevi transfera materijala, ostalo je iz ranijih faza gradnje. Sve to košta više od trista miliona evra, što je previše za ovaj nivo investicija. Na suprot tome, Spaskovski je tvrdio da je ova topionica (a nije, samo tlinija topljenja) najevtinija na svetu i da je izgrađena u najkraćem roku, kojeg poznaje svetska metalurgija. Svaka čast, ali nije tako, tu je pre svega laž i mrak u putanji novca.

 4. Evo teksta Njegoševe pjesme:

  Jednom je svinja iz puna korita

  pred vratima imućnoga doma,

  ka umije, po svinjski lokaše

  Oraj gordo na krutoj litici

  veličava krila odmaraše

  i oštraše smrtonosne kandže

  bacajući plamene poglede

  na sve strane u proljetno jutro,

  k pobjedi se novoj gotoveći

  Nego svinja, kako se naloka,

  poizdiže turin obrljani

  i ugleda na liticu orla

  Groknu krupno, pa govori orlu:

  Šta tu činiš na goloj litici,

  Nesrećniče i gladni ajduče,

  Izgnaniče pod opštim prokletstvom?

  Što je tvoja žalosna sudbina?

  Prazna slava i grabež krvavi,

  pa i s krvlju ručak bez i večere.

  Pomiri se i predaj ljudima,

  viđi ka se živi obilato:

  meni na dan tri korita daju,

  sve punije jedno od drugoga;

  pa cio dan u glib do ušiju,

  prevraćam se, na svijet uživam;

  ni što mislim, ni glavu razbijam,

  no iza sna na puno korito.

  Oraj tresnu, pa prikupi krila,

  s prezrenijem odgovara svinji:

  Mož se hvalit ka pošteno živiš

  pred svinjama, ali ne pred nama,

  jerbo naše pleme ponosito

  takvoga se gnušava života.

  Nego ti se čuditi i nije:

  svinjski misliš, a svinjski govoriš.

  To ti sada daju i goste te,

  al’ ne zato rašta ti pominješ,

  no dok malo nakupiš slanine,

  pa će odmah maljugom po ciku.

  To pogađaš, mi smo grabitelji,

  pod vslenskim živimo procesom

  opasnosti i krvoprolića;

  to su naše igre i pirovi

  No likovi naši ponositi

  jesu simovol zemnog veličanstva,

  na krunama carskijem blistaju;

  još se krune diče i ponose

  što su lika našega dostojne.

  To izreče, pa hitro poleti,

  ka krilata iz luka strijela,

  u svojemu nad oblakom carstvu.

  Osta svinja u gadnom brlogu

  čekajući u čelo sjekiru.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here