Spaskovski: RTB Bor opstao zahvaljujući Vladi Srbije [VIDEO]

Pad cene bakra na svetskom tržištu, požar u fabrici sumporne kiseline i loši vremenski uslovi decembra 2014. godine odrazili su se na ovogodišnje poslovne rezultate Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor. Zahvaljujući naporima ovog preduzeća, ali i Vladi Republike Srbije, RTB je opstao, rekao je na konferenciji za novinare Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

„Očekujem da ćemo ovu godinu završiti sa osam miliona dolara dobiti iz tekućeg poslovanja ali bez amortizacije“, istakao je Spaskovski.

Takođe, RTB Bor redovno izmiruje sve svoje obaveze iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća (UPPR) koji je potvrđen Privrednom apelacionom sudu u Beogradu. Plaćene su sve obaveze javnih prihoda, a pored zarada i tekućih obaveza dobavljačima, izmiruje se redovno i rata kredita kod EDC banke koji je podignut za izgradnju nove topionice.

„Uplaćeno je ukupno 489 miliona dinara. Od toga je borska opština dobila 134, a majdanpečka 37 miliona dinara“, detaljno je objasnio Blagoje Spaskovski.

Izmirene su i ostale lokalne obaveze, pa je borska opština dobila 17 miliona dinara, a Majdanpek dva i po miliona dinara.

Spaskovski je istakao i da otplata „istorijskog“ duga od 1,2 milijarde evra počinje za godinu dana.

„Otplata ostatka „istorijskog“ duga od 1,2 milijarde evra, i to 10 odsto tog duga, počeće u decembru sledeće godine. Od tada će RTB Bor, uz izmirivanje obaveza iz tekućeg poslovanja morati da izdvaja dodatnih 1,2 miliona evra za obaveze preuzete iz UPPR-a. Uz to, plaćaće i kredit za novu topionicu do 15. juna 2020. godine“, kaže Blagoje.

Kako Spaskovski napominje, da bi RTB „izbio na nove grane“ potreban je dobar strateški partner, odnosno promena vlasničke strukture ovog preduzeća.

„Da nije bilo pomoći Vlade Republike Srbije RTB Bor ne bi izdržao. Ispod profitabilne cene bakra teško je poslovati. Loše je to što RTB radi samo sa 65% sopstvenog koncentrata i 35% uvoznog“, dodaje Spaskovski.

On ističe i da ukoliko vrednost bakra na tržištu u narednom periodu ostane na nivou koji je veći od 5.000 dolara po toni može se očekivati da će naredne dve godine biti bolje za RTB Bor.