Spaskovski: Uspeli smo, sledi dokazni period!

Ambasador Kanade, Filip Pinington, posetio je juče Rudarsko-topioničarski basen Bor i izrazio spremnost za pronalaženje novih oblika saradnje i povezivanja dveju država.

rtb-ambasadorkanade-poseta

Predstavnici kanadske ambasade na čelu sa ambasadorom te zemlje, Filipom Piningtonom, obišli su Rudarsko-topioničarski basen Bor i tom prilikom ukazali na veliki značaj saradnje Kanade sa Srbijom. Ambasador je, sa generalnim direktorom RTB-a Bor i menadžmentom te kompanije, obišao nove metalurške pogone i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je projekat izgradnje Nove topionice napokon u završnoj fazi.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam, na poziv gospodina Spaskovskog, ponovo u Boru. Glavni razlog mog dolaska jeste Nova topionica, koja je izgrađena uz pomoć kanadske države, ali i uz pomoć Vlade Republike Srbije. Posetio sam kontrolnu sobu i video da se tamo kontrolišu mnogi kompleksni procesi koji se odvijaju u topionici i time sam veoma impresioniran. To je pohvala svima koji su učestvovali u izgradnji ovog objekta, rekao je ambasador Kanade, Filip Pinington.

Ambasador je ovom prilikom istakao da je Kanada zemlja rudarstva i da je veliki broj kanadskih firmi koje istražuju rudna ležišta prisutno u našoj zemlji, kao i da postoji veliki potencijal za dalje investicije.

Generalni direktor RTB-a Bor naglasio je da su Srbija i Kanada veliki prijatelji i da je ovo najveća investija koju je Bor dobio u minulih 5 godina.

Oni su investirali, obezbedili kredit i izgradili Novu topionicu i Fabriku sumporne kiseline, ekonomski i pre svega, ekološki projekat. Mi za nekoliko dana zaustavljamo staru topionicu i od 1. novembra kreće dokazni period. Tada će koncentracija sumpor-dioksida pasti na manje od 125 pipiema, a to je triput manje nego što propisuje Evropska unija, kazao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Prema rečima Spaskovskog, hladni materijal će se još nekoliko dana pretapati u staroj tehnologiji, što će biti razlog povećane koncentracije sumpor-dioksida, ali nakon toga će stara topionica biti zaustavljena, a „nebo nad Borom postaće čistije nego što propisi nalažu“.