Spektakl na Batajnici [FOTO]

Povodom 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva, na Batajnici juče je održan aeromiting koji je okupio više od 150.000 posetilaca. Na smotri su učestvovali predstavnici 16 zemalja sa 27 aviona i helikoptera.

aeromiting batajnica 2012Aeromiting su otvorili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar odbrane Aleksandar Vučić, uz intoniranje himne Srbije. Nakon njihovog obraćanja nebo su svojim manevrisanjem ukrasili padobranci a zatim je sledio defile učesnika programa.

Piloti srpskog vojnog vazduhoplovsta su na avionima „galeb“ G-4 dimom iz svojih letilica napravili srpsku trobojku, što je oduševilo publiku.

Kulminacija je dostignuta profesionalnim „poigravanjem“ aviona „Jurofajter“ (Eurofighter), „F 16“, „Mig 29“, „Alfa džet“ (Alpha Jet), kao i helikopter „Crni soko“ (Black Havk).

Od srpskih letača najatraktivniji nastup, sudeći po reakcijama publike, imao je potpukovnik Miodrag Ristić na avionu J-22 Orao, koji je projektovala jugoslovenska i rumunska avioindustrija.

Na ovogodišnjem jubilarnom međunarodnom aeromitingu iz Srbije su učestvovali predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, a Vojska Srbije u vazduhu je imala 45 letelica.

Aeromitingu prisustvovali su i članovi Aero kluba Bora. Za svoje članove i zainteresovane građane, klub je obezbedio besplatan prevoz.

[nggallery id=144]